Tavşanlara Uygulanan Aşılar
1.VHS (Türkiyede yok)
2.Mikzamatozis (Türkiyede yok)
3.Kuduz (Türkiyede var.)
Tavşanlara Uygulanan Antiparaziter ilaç Uygulamalari (Bu uygulama aşılama değildir.Hatalı olmakla birlikte çoğu zaman aşı diye telaffuz ediliyor)
1.Dış parazitlere karşı (kulak uyuzu,genel uyuz,chelitelozis, akarlar vb): Ülkemizde uygulanabiliyor.
2.İç parazitlere karşı (mide-bağırsak kıl kurtları, şeritler-tenyalar) : Ülkemizde uygulanabiliyor.
Aşılama konusunda sadece kuduz aşısı yapılabilmektedir. Antiparaziter ilaç uygulamaları her üç ayda bir tekrarlanmalıdır. Tavşanlarda tırnak kesimi iki ayda bir yapılmalıdır. Çene ve dişler maksimum 6 ayda bir kontrol edilmelidir.
Tavşanlarda veteriner olarak uygulanması gereken aşılar nelerdir?Tavşan tüyünün zararlarına karşı nasıl önlem alabiliriz?Tavşanlarda kulak uyuzu görülür mü?
Tavşanlara yılda bir kuduz iki ayda bir parazit aşısı ve pire keneye karşı koruma yapılmaktadır. Tavşanlarda tırnak kesimi iki ayda bir yapılmalıdır. Çene ve dişler maksimum 6 ayda bir kontrol edilmelidir.Uzayan dişler kesilmelidir.
Tavşanlarda kulak uyuzu çok sık görülen vakadır. Tavşanlarda görülen kulak uyuzu tipleri psoroptes canucili dir özellikle kahverengi kabuk görüntüsü ile karakterizedir.
Tavşanlarda hastalıkların ortaya çıkmasında etkenler nelerdir?
- Tavşanın yaşam ortamında ani gürültü
- Tavşanın yaşam ortamın da stres faktörlerinin olması.
- Hijyen kurallarının dikkatli uygulanması gerekmektedir.Özellikle dışkı ve idrar alanları temiz olmalıdır.
Tavşanlarda tüy topu ve mide tıkanmasının sebepleri nelerdir?
Tavşanlarda yanlış beslenmeden meydana gelir, tavşanların beslenmesinde çok yüksek karbonhidrat ve az lif içeren besinlerin besinlerin verilmesinden kaynaklanır. Teşhiste radyolojik yöntemden yararlanmaktayız acil veteriner müdahalesi gerekmektedir.
Tavşanlarda ısı çarpması nedir?
Tavşanlar ısıya çok duyarlıdır bu tür termal ısı değişikliklerinde vücut ısıları tavşanların yükselir ve solunum güçlükleri başlar acil olarak veteriner hekime baş vurmak gereklidir ıslak havluya sarmak,serin ortama almak ,bol su vermek.
Tavşan vakalarında en yoğun kliniğe gelen vakalar nelerdir?
Kulak uyuzu(psoroptes canucili), solunum yolu hastalıkları, apse(staphylococcus), apse, rinworm, genital enfeksiyonlar, pseüdo tüberkülozis vakaları tavşanlarda sık olarak karşılaştığımız vakalardır.
Tavşanlarda deri hastalıkları görülür mü?
Evet çok sık görülmektedir. Tavşanlarda 20’ye yakın deri hastalığı görülmektedir. Acil veteriner hekim müdahalesi gerekmektedir. Tavşanlardaki deri hastalıklarında kazıntı alınması gerekmektedir.
Tavşan hastalıkları ve tavşanımızın hasta olduğunu nasıl anlarız?
- Tavşanın hareketsizleşmesi
- Tavşanın kabız olması
- Tavşanın karın şişkinliği
- Tavşanda sulu burun mukozası
- Tavşanda gözlerin canlılığını yitirmesi
- Tavşanlarda akciğerlerde hırıltılı ve zor solum
- Tavşanın kürkünün canlılığını yitirmesi
- Tavşanın zayıf olması sırt derisinin çekilmesi sonucu derinin yavaşça yerine gitmesi.
- Tavşanda denge koordinasyon eksikliği
- Tavşanda öksürme diş hastalıkları
Bu tür durumlarda acil veteriner hekime başvurmanızı tavsiye ederim.
Tavşanlarda idrardan kan gelmesi normal midir?
Hayır kesinlikle normal değildir.Tavşanınız idrarını yapamıyorsa veya zor yapıyorsa acil veteriner hekiminize baş vurmanız gerekmektedir. Piyometra(rahim içi iltihabı) olgularında,kum ve böbrek taşı olgularında görülmekte tavşanlarda 1-2 haftada kilo kaybı görülmektedir.
Tavşanlarda diş hastalıkları önemli midir?
Evet en yoğun karşılaştığımız hastalığıdır, bu çoğunlukla doğru beslememekten kaynaklanmaktadır. Diğer bir nedeni de genetik olmasıdır. Unutmamamız gereken tavşanların dişlerinin devamlı olarak büyümesidir ve yavru yavru döneminde 6 ayda bir yetişkinlerde yılda bir veteriner kontrolü şarttır.
Tavşanlarda tümör ur kanser görülür mü? Tedavisi…
Evet görülür. Tavşanlarda tümör görülme olasılığı ırk, cinsiyet, yaşa bağlı olarak değişir. En sık görülen tavşan tümörleri uterinadenokarsinom, lymphosarcoma, çeşitli neoplastik hastalıklar meme papillomları, meme adenokarsinoma ve skuamöz hücreli yapılar görülebilir.