Shih Tzu

Küçük ve dayanıklı bir köpektir. Çift katmanlı uzun bir kürk yapısına sahiptir. Son derece vakur bir görünümü olan Shih-Tzu’nun burun üzerinden yukarı doğru büyüyen tüyleri ırka özgü yüz ifadesini ve “saç şeklini” oluşturur. Yüzün ortasından başlayıp her yöne doğru uzayan bu tüyler nedeniyle “krizantem (kasımpatı) suratlı köpek” olarak da adlandırılır. Kafatası yuvarlaktır, belirgin bıyık ve sakal oluşumu gözlenir. Uzun tüylü kısa bir burnu ve minik siyah bir burun ucu vardır. Kızıl renklilerde burun ucu kahverengi olabilir. Gözleri büyük, yuvarlak ve birbirinden uzaktır. Küçük ve düşük yapıda kulakları da uzun tüylerle kaplıdır, bu nedenle vücudun geri kalanındaki tüylerle karışarak kulakları gizler. Sırt seviyesi düz, vücudu yüksekliğine göre uzundur. Uzun tüylerle kaplı kuyruğu vücut üzerine geriye doğru katlanır. Shih-Tzu için bütün renk seçenekleri kabuledilmekle birlikte, alın bölgesindeki ve kuyruktaki tüylerin beyaz olması tercih edilir.

 

Karakter

Shih-Tzu uyanık ve cesur bir köpektir. Zeki ve inatçı bir karaktere sahiptir. Neşeli, dayanıklı, bazen küstah ve kibirlidir. Genellikle çocuklarla iyi anlaşmakla birlikte, sinirlendirildiğinde veya şaşırtıldığında ısırabilir. Oyuncu, canlı bir yapısı vardır. Yabancılara çabuk ısınır ve her zaman insanlarla birlikte olmak ister. Genellikle diğer petlerle de iyi geçinir. Ev içinde tuvalet eğitiminin verilmesi biraz zaman alabilir ama Shih-Tzu kararlı ve sabırlı bir eğitime yanıt verir. İyi bekçilik yapar ve havlamayı sever. Ancak ev içinde genellikle sessizdir.

Yaşam Ortamı

Shih-Tzu apartman yaşamı için ideal bir köpektir. Ev içinde yeteri kadar hareketli olduğundan bahçesiz bir evde bakılması problem yaratmaz. Bu ırk ısıya karşı hassastır.

Egzersiz İhtiyacı

Shih-Tzu normalde aktif bir köpektir, fakat izin verilirse bütün gün sevdiği noktalarda yatıp tembellik yapabilir. Formunu koruması için dışarı çıkıp hareket etmesi teşvik edilmelidir. Günlük kısa yürüyüşler yeterli olur. Kilo almaya yatkın olduğundan fazla beslenmemelidir.

Bakımı

Bu ırkın, günlük en az yarım saat süren bir tüy bakımına ihtiyacı vardır. Başın üzerindeki tüyler iyi görebilmesi için genellikle bir toka yardımıyla bağlanır. Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta, tüylerin çok sıkı lastik tokalarla tutturulmamasıdır. Fazla sıkı veya gereğinden uzun süre bırakılan tokalar kıl diplerinde ve deride problemlere neden olabilir. Shih-Tzu sahiplerinin bir kısmı kürkün bakımının daha kolay olması ve daha az zaman gerektirmesi açısından tüyleri traş ettirmektedir. Kulak girişi ve gözlerin çevresi temiz ve bakımlı tutulması gereken bölgelerdir. Özellikle gözlerde hassasiyet olanlarda düzenli olarak veteriner hekimlerin tavsiye edeceği damlaların kullanılması gerekli olabilir. Bu ırk hemen hemen hiç tüy dökmez ve yeterli bakımı yapıldığında allerji problemi olan kişiler için tavsiye edilebilir.

Kökeni

17. yy.da Tibet’ten yasak şehir Pekin’e getirilen muhtemelen Tibetan Lhasa Apso ırkı köpekler ile yerli Pekingese ırkı köpeklerin çaprazlanması sonucu elde edilmiştir. Çin’deki İmparatorluk döneminde Shih-Tzu oldukça popülarite kazanmıştır. Çin’den Avrupa’ya ticaretin başladığı yıllarda bile satılması veya ülke dışına çıkarılması kesinlikle yasaklanmıştır. 1930 yılında İngiltere’ye ilk çift Shih-Tzu getirilmiştir. Günümüzde popüler bir pet ve show köpeği olan Shih-Tzu İngiltere’de 1946 yılında ırk olarak tanınmış, AKC tarafından ise 1969’da kayıtlara geçmiştir.