İnsanlar, kediler ve köpeklerde insülin eksikliğinde Diabetes Mellitus, şeker hastalığı şekillenir. İki yaygın formu vardır.
- Tip I Diabette, hiç insülin yoktur. İnsüline bağlı Diabet, Juvenil diabet diye de bilinir.
- Tip II Diabette ise insülin vardır fakat ya yeterli değildir ya da fonksiyonel değildir.
Şeker hastalığı olan insanların %10unda Tip I, % 90 ında TipII Diabet vardır.
Kedilerde Tip I % 60, Tip II %40 oranında görülürken, Diabetli köpeklerin neredeyse hepsinde Tip I vardır.
Diabetin semptomları:
- Çok Su içme- Çok idrar yapma
- Aşırı yeme
- Yemeye rağmen zayıflamadır.
Şeker hastalarındaki insülin eksikliğinden, kanda dolaşan fazla şeker hücrelere iletilemez ve kanda miktarı artar. Sonunda bu biriken şeker böbrekler tarafından su ile birlikte idrara geçirilir. Bu yüzden şeker hastaları çok su içer ve çok idrar yapar. Bu hasta sahibi tarafından fark edilen ilk belirtidir. Köpekler bazen dışarı çıkmayı bekleyemez ve eve yapar. Bu arada şeker alamayan hücrelerde açlık başlar. Bu da vücuda enerji yani şeker ihtiyacı iletilir ve şeker hastası çok yemeye başlar. Buna rağmen şeker ihtiyacı karşılanamadığından vücut depo yağlarını ve kaslarını harcamaya başlar. Kas ve yağın bileşenleri karaciğerde şekere çevrilmektedir. Vücut bu proses sonrası şekillenen şekeri de kullanamayınca zayıflama iyice belirginleşir.
Bu semptomlar ile Veteriner hekime başvurduğunuzda şeker testiyle teşhis kolaylıkla konulur. Bu semptomlarla örtüşen bir çok hastalık vardır. Fakat şeker ölçümleri net bir teşhis sağlar.
Neleri Yapmalısınız?
- Şunu kabul etmelisiniz, şeker hastalığı tamamen iyileşmez ancak güzel bir şekilde idare edilebilir. Hasta sahibi sabırlı ve bilgili olmalıdır. Şeker hastalığı özellikle laboratuar testlerinden dolayı biraz tuzluya mal olabilir.
- Şeker hastalığı uygun tedavi edilmez ya da hiç tedavi edilmezse ölümcül bir hal alır.
- Eğer insülin enjeksiyonundan sonra hayvanınız kendini kaybederse acilen ağzına pekmez reçel bal gibi şekerli yiyecekler koyun ve acil kliniğe gidin.
- Bütün kontrol muayenelerini kaçırmadan takip edin. Bu özellikle kan şekeri düzenlenene kadar çok önemlidir.
- İnsülin enjeksiyonunu nasıl yapacağınızı veteriner hekiminiz öğretmelidir. Sorun.
- Herhangi bir konuda anlamadığınız bir şey varsa veteriner hekiminize sormaktan çekinmeyin. Gerekirse not alın.
Neleri Yapmamalısınız?
- Eğer hayvanınız için reçete edilmediyse hiç bir şeker ilacını kullanmayın. komşunuzu hayvanına iyi gelen sizin hayvanınız için ölümcül olabilir.
- Kafanıza göre ilacı kesmeyin. Eğer kullanılan ilaçla ilgili sıkıntı varsa veteriner hekiminize söyleyin.
- İnternette gördüğünüz her bilgiyi doğru sanmayın. Pet shopta çalışanlar, çok bilen komşular sizi yanıltmasın. Bilgilenmek için kaynağa ihtiyacınız varsa veteriner hekiminize sorun. Sizi doğru bilgilere yönlendirecektir.