Küçük Aslan da denen Lowchen, basık bir yüze, geniş bir kafatasına, siyah bir buruna ve yuvarlak, koyu renkli ve zeki gözlere sahiptir. Kulakları düşük ve tüylüdür. Kısa ve orantılı vücudu orta uzunluktaki bir kuyrukla sonlanır.
Tüyleri dalgalı ve uzundur. En popüler renkler beyaz, siyah ve sarıdır; ancak benekli köpekler de kabul edilir. Lowchen ‘in vücudunun arka kısmı ve ön bacaklardaki tüyler kesilerek köpeğe aslan görüntüsü verilmelidir.
Karakteri
Lowchen neşeli, hayat ve sevgi dolu bir köpektir. Sosyal ve zeki bu köpek öğrenmeyi sever. Bu küçük köpekler korkusuz oldukları kadar kibar ve duyarlıdırlar da. Oyuncu olmaları nedeniyle çocuklarla da araları iyidir. Ayrıca diğer köpekler ve ev hayvanları ile de iyi geçinirler. Aslan kesimi tüyleri onu kırılgan bir kucak köpeği gibi gösterse de bu doğru değildir. Lowchen dayanıklı, inatçı hatta kibirli bir köpektir. Özellikle de erkekler diğer ev hayvanlarına liderlik için kafa tutmaya bayılır. Gerektiğinde evini yoğun havlama ile savunur. Hiperaktif olmamalarına rağmen bazıları havlamaktan ve kazmaktan hoşlanır.
Yaşam Ortamı
Lowchen apartman hayatı için idealdir. Ev içinde aktiftirler, ancak bahçesiz bir evde de yaşayabilirler.
Egzersiz İhtiyacı
Lowchen uzun yürüyüşlerden hoşlanır. Yine de yeterli egzersiz yaptırıldığı sürece sizin yaşam tarzınıza uyum sağlayacaktır.
Bakımı
Tüylerin düğümlenmesini engellemek için düzenli tarama şarttır. Lowchen genellikle arka kısmı ve ön bacaklar tıraş edilerek ona aslan görüntüsü verilir. Bu ırk neredeyse hiç tüy dökmez. Ölü tüyler fırça ile alınmalıdır. Allerjik kişiler için uygun bir ırktır.
Kökeni
Aslı Fransız olmakla beraber bu gösterişli ırk Güney Avrupa’dan gelen ataları ile gerçek bir Avrupalıdır. Daha 1500’lerde İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’da popülerdi. Goya, Lowche’i tuvale yansıtan pek çok sanatçıdan biridir. 20. yüzyılın gelişi ve II.Dünya Savaşının patlak vermesi ile Lowchen’in popülaritesi azalmıştır. 1960’a gelindiğinde Guinness Rekorlar Kitabı onu “En Nadir Irk” olarak tanımlamıştır. Bugün artık en nadir ırk olma özelliğini yitirmiştir.