Kuşlarda tüy dökülmeleri ve tüy yolmanın ana nedenleri
- Tüylerdeki gelişim eksiklikleri
- Yaralanmalar
- Göz yaşı akıntıları
- Alerjik nedenler
- Akarlar
- Hormonal eksiklikler
- Protozoal hastalıklar
- Çevresel faktörler
- Kıl folikülleri iltihapları
- Viral enfeksiyonlar
- Stres
- Alışkanlıklar diye sıralanabilir.
Tüy gelişim eksikliğinde tüylü olması gereken bölgelerde tüy bulunmaz. Çıkan tüyler anormal yapıdadır. Kısa süre içinde dökülür yada çıkış süresi uzar (normal süre 21-25 gün).
Yaralanmalara bağlı olarak oluşan tüy dökülmelerinde yaralanmanın deride oluşturduğu tahribat önemlidir. Serin ve kıl foliküllerinin tahrip olduğu olaylarda yara bölgesi iyileştikten sonrada bu bölgede yeni tüyler çıkmaz. Hafif yaralanmalarda dökülen tüyler normal süresi içinde tekrar çıkar.
Göz yaşı akıntılarının bol olduğu durumlarda ki bazı sistemik hastalıklar ve göz hastalıkları bu guruptadır. Göz yaşının temas ettiği bölgelerdeki kıllar dökülürler eğer rahatsızlık devam eder ve kuşunuz tedavi edilmezse bu akıntılar bölgede irkiltilere neden olur ve birdaha o bölgeden kolay kolay tüy çıkmaz.
Kozalaklı ağaçlarla temas eden bazı türlerde alerjik reaksiyonlara bağlı tüy dökülmeleri görülür. Alerjen maddeler ortadan kaldırıldığında yada bu tür maddelere kuşun teması engellendiğinde tüyler tekrar çıkar.
Akarlar bir parazit türüdür. Göz, gaga ve vent bölgesinde bal peteğine benzeyen yaralar oluştururlar. Bu bölgelerde tüy dökülmeleri oluşur.
Tüyün yeniden çıkmadığı veya tüy değişiminin gerçekleşmediği kuşlarda şişmanlık yada deri tümörleri varsa tiroit bezinin düzgün çalışmadığından şüphelenmek gerekir.
Protozoal hastalıklarda özellikle muhabbet kuşları ve Cockatiellerde göğsün gerisinde tüy dökülmeleri olabilir.
Çevresel faktörlerde kuşun bulunduğu ortamdaki hava nemindeki düşüşlerde de tüyün çıkma süresinde uzama ve tüy dökülmeleri görülebilir
Polifolikulitis adı verilen yaygın kıl folikülleri iltihaplarında da tüy dökülmeleri oluşur ve yeni tüyün çıkma süresi başlarda uzar tedavi edilmediği durumlarda tüysüzlük kalıcı olabilir.
Kuşlarda görülen pek çok viral hastalıkta geçici tüy dökülmeleri görülebilir
Kuşun kendi tüyünü yolması olgusuysa pek çok nedene bağlı olarak şekillenir ve sistemik bir muayeneyi gerektirir.
- Enfeksiyonlar
- Metabolik hastalıklar
- Zehirlenmeler
- Tüy ve deri parazitleri
- Kıl folikülü iltihapları
- Hormanal sistem rahatsızlıkları
- Tümörler
- Üreme sistemi anormallikleri
- Davranış bozuklukları vb pek çok sebep sayılabilir.
Erkek kuşlarda görülebilen bazı davranışlar ; Dişi kuşlara hatta kendi yavrularına karşı saldırganlık göstererek onlarda tüy dökülmelerine neden olabilirler. Erkek kuşlar bazen yuva yapmak amacıyla kendi tüylerini yolabilirler. Erişkin kuşlar daha genç kuşlarla bir araya konulduklarında da erişkinlerde kendi tüylerini yolma davranışı görülebilir. Cockatiel ve Macavv’ların yanına dişi kuş konulmadığında kendi tüylerini yolma davranışı gösterirler, kafes boyunun azlığı kuşlara banyo yapma imkanının tanınmamasında da tüylerin yolunması davranışı görülebilir. psikolojik tüy yolma ise daha çok Amazon papağanı, Afrika gri papağanı ve Macaw’da görülür. Uygulanan yanlış tedavi yöntemleri tüy yolma alışkanlığının oluşmasının en büyük nedenidir. Çünkü tüy yolma Uzun süren hastalık yada stres sonucu oluşur. Kuşlarda tüy yolma problemi ortaya çıkar çıkmaz mutlaka veteriner hekime muayene ettirilip nedenler tespit edilmeli ve gereken tedavi yöntemi titizlikle uygulanmalıdır.
Kuşlar ilk olarak kanat ve kuyruk sonra sırt ve göğüs bölgesi tüylerini yolarlar, baş ve boyun bölgesindeki tüyler sağlam kalır. Psikolojik tüy yolmanın nedenleri alışkanlık, can sıkıntısı, korku, sinirlilik, yeni kafes arkadaşı, yeni oyuncak, eve başka bir hayvanın alınması, kafes arkadaşının olmayışı, kafes arkadaşının ölmesi ve diyet değişikliği gibi sebepler olabileceği gibi Hipotroidizimde özellikle baş bölgesinde kasıntısız ve kabuklanmanın bulunmadığı tüy dökülmesi de olabilir.
Teşhis ve Tedavi : Yukarıda bahsedildiği gibi tüy yolma yada tüysüz kalmanın nedenleri oldukça çoktur. Tedavi ve teşhiste mutlaka veteriner hekiminizin sizi yönlendirmesine ve verdiği reçetenin dikkatli bir şekilde uygulanmasına dikkat ediniz.