Gıda niteliği taşımayan taş, toprak, odun vb. yabancı maddeleri yeme, duvarları yalama, kemirme alışkanlığına allotriophagia denir. Her ırk ve yaşta köpekte görülebilir. Küçük ırklarda ve 5 aydan küçük yavrularda daha sık görülen bir hastalıktır. Yenilen taş ve tahta gibi cisimler köpeğinizin sindirim-boşaltım sistemlerini tıkayabileceğinden büyük risk taşırlar.
Allotriophagia sebepleri:
Psikolojik sebepler: Çok uzun saatler yalnız kalan, yeterli günlük aktivitede bulunamayan, azarlanan, ilgilenilmeyen, çevresindeki bir şeyden korkan (ses, gürültü), sahip değiştiren köpeklerde allotriophagia görülme oranı daha yüksektir.
Vitamin ve iz elementlerinin eksikliği: Bakır, manganez, kalsiyum, sodyum klorür, fosfor, vit-D, vit-B eksikliği allotriophagia’ya sebep olabilir. Köpeğiniz taş, toprak gibi yabancı maddeleri yiyorsa, öncellikle yukarıdaki vitaminlerin ve iz elementlerinin tahlillerini yaptırmalısınız.
Kötü ve yetersiz beslenme: Açlık çeken, kötü bakılan köpeklerde de allotriophagia görülebilir.
Yavru köpekler diş değiştirme döneminde (genellikle 4 aylıkken) şiddetli diş kaşıntılarından dolayı taş, odun gibi sert cisimleri yiyebilirler. Bu durum geçici ve sebebi belli bir davranış biçimidir; allotriophagia ile karıştırılmamalıdır.
Allotriophagia’nın tedavisi için öncellikle sebebin tanımlanması gerekir. Vitamin ve iz elementlerin eksikliğinden kaynaklanan vakalarda eksik elementlerin dışarıdan takviyesi ile iyileşme sağlanır. Psikolojik kaynaklı allotriophagia’nın tedavisi daha zordur. Köpeğinizi uzun yürüyüşlere çıkartmak, onunla oynamak, ilgiyi arttırmak olumlu sonuç verebilir. Çok ağır vakalarda sakinleştirici ilaçlar önerilebilir.