MİNİK DOSTUM

Köpeklerde Kokuya Neden Olan Sorunlar!

kopek-sagligi-02Petinizin neden o kadar kötü koktuğunu hiç merak ettiniz mi? Bunun çözümü kullandığınız şampuanı değiştirmek yada bu kokuları gidermek için sık sık yaptırmış olduğunuz banyolarda olmayabilir. Çünkü kötü kokunun nedeni deri sağlığı için gereken koşullara uyulmaması olabilir . İşte bu konu ile ilgili birkaç soru ve cevap;

Köpeğim kötü kokuyor. Hangi şampuanı kullanmalıyım ?

Sorunu gidermek için veteriner hekiminizin tavsiye edeceği bir çok şampuan kullanabilirsiniz. Fakat sorun deri ve tüylerinden kaynaklanmıyor ise bu çözüm olmayacaktır.

Köpek kokusunun en çok rastlanan nedenleri nelerdir ?

Dikkate alınması gereken ilk şey köpeğinizin her hangi bir dışkıya sürtünüp sürtünmediğini bilmektir. Genelde bu durumu teşhis etmek kolaydır ve herhangi bir köpek şampuanı ve bir fırça yardımı ile sorun kolayca ortadan kaldırılabilir.

Neden köpekler kötü kokulu şeylere sürtünmek ve üzerinde  yuvarlanmak isterler ?

Çoğu araştırmacıya göre, kendi kokularını kamufle etmek için böyle bir yol izliyorlar. Büyük olasılıkla bu şekilde daha kolay avlanıyorlar ve kendilerini de diğer tehlikelerden bu şekilde korumaya çalışıyorlar.

Köpeğim hiçbir şekilde dışkıya sürtünmedi. Başka neden kötü kokuyor olabilir?

İşte kötü kokuya neden olan birkaç olası sorun;

· Nefes;

Nefesin kokması gıda çeşitliliği ile ilgili olabileceği gibi böbrek yetmezliği ve diyabet gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilir. Bu durum veteriner hekiminizin uygulayacağı bir kaç test ile kolayca anlaşılabilir.

· Diş ve Diş etleri;

Diş hastalıkları ve enfekte diş etleri kötü kokuya neden olabilir. Ayrıca köpeğinizin boğazında oluşan enfeksiyon veya başka bir nedenden de olabilir. Kötü kokulu salya her yere ( halı, koltuklar yada giysileriniz gibi ) bulaşabilir. Bu tür diş ve diş eti problemleri ilerde çok daha fazla probleme neden olacağından mutlaka ihmal etmemeli ve veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

· Enfekte Kulaklar;

Kulaktaki bakteriyel enfeksiyonlar genellikle son derece kötü kokulu olurlar. Problemli kulaklar köpeğinizin başını sık sık sallamasına ve sürekli kulağını kaşımasına neden olur. Özellikle banyo sırasında köpeğinizin kulağına su kaçması kulak problemlerinin en büyük nedenleri arasındadır. Bu nedenle banyo sırasında kulakları korumaya ve su kaçırmamaya özen göstermelisiniz.

· Anal Keseler;

Belki de en sık karşılaşılan kötü koku nedenlerinden birisidir. Anal keseler, anüs bölgesinde bulunan iki küçük keseciktir. Bunlar bir tür işaretleme ve kolay dışkılama sağlayan bezlerdir. Bu keseleri köpeğiniz rahatsızlık duyarsa veterineriniz hekiminiz boşaltabilir veya çoğu zaman dışkılama sırasında kendisi boşaltır. Asıl sorun keselerin enfekte olması durumunda ortaya çıkar. Bu durum köpeğinize çok acı verir ve kese içeriği özellikle enfekte durumlarda inanılmaz derecede kötü kokulu olur. Bir köpek yada bir kedi bazen çok korktukları ve heyecanlandıkları zaman bu keseler patlar ve etrafa kötü bir koku yayılır. Eğer köpeğinizin anal kese sorunu varsa ve sık sık nüksediyorsa belirli aralıklarla veteriner hekiminizden yardım almalısınız.

· Sık Yıkama;

Köpeğinizde var olan kötü kokuyu gidermek için sık sık yaptırdığınız banyolar çoğu zaman problemi gidereceğine problemin daha da artmasına neden olabilir. Bu nedenle doğru şampuanı seçmek ve zorunluluk olmadıkça en çok ayda bir yıkamak problemin çözümünde daha fazla yardımcı olacaktır. Ancak köpeğinizin tüylerinin çok kirlendiğini düşünüyorsanız köpekler için özel temizlik mendillerini günlük kullanarak yıkama aralığını uzatabilirsiniz.

· Deri Hastalıkları;

Deri ve tüylerle ilgili bir çok deri rahatsızlığı kötü kokunun nedenleri arasındadır. Mantarlar, uyuz, ekzama ve dermatitler, deri enfeksiyonları, yağlanma ve deri parazitleri bu nedenler arasında sayılabilir. Bu problemleri kendi başınıza çözmeniz pek mümkün olmadığından en küçük şüphede veteriner hekiminizden yardım almalısınız.