Kentsel yaşamda köpeklerimizle beraber yaşama aynı çatıyı paylaşmada en çok rastlanan problemlerden biri kötü kokudur. Kokuyu genelde hasta sahiplerinin titizliklerine rağmen yok edemezler.
Hemen hemen ilk akla gelen yıkamaktır ve yıkadıkça köpek kokusu artar ve koku arttıkça köpek yıkanır böyle bir kısır döngüdür bu. İlk önce sağlıklı bir köpek bakımında dikkat etmemiz gereken kötü koku odaklarının temizliğidir.
En başta kulaklar koku kaynağı olabilir. Kulak hava almayan bir organ olduğundan ulak kanalındaki mantar ve enfeksiyonlar pis kokunun kaynağıdır. Kulaklarda problem olmadığına dikkat etmek gerekir varsa eğer en yakın Veteriner hekime başvurmak gerekir.
Anal keseler en sık rastlanan köpekte kötü koku kaynağıdır. Normalde koku yaymazlar fakat anal kese dediğimiz anüs çevresindeki bu bezler enfeksiyonda genelde dolar akışkanlığını kaybeder bu durumda kötü koku kaynağı olabilir.
Dişler ve ağız koku kaynaklarındandır. Özellikle tartar dediğimiz diş taşları hem ağız sağlığını tehtid eder hemde rahatız edecek kadar kötü kokarlar.
Deri üzerindeki yara odaklarıda pis kokunun sebebi olabilir.Köpeğinizin kötü kokusunun giderilmesi için derinin taranması eğer yara yada deride ıslak anormal odaklar varsa bunlar için Doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz
Köpeklerde kokuyu etkileyen yukarıdaki anormal durumlar dışında beslenme, hatalı şampuan kullanımı , sık yıkama gelir köpeğinizin deri ve tüy yapısına uygun şampuanla en az 20 30 günde bir yıkanmalıdır.Kaliteli kuru mama her zaman kokunun azalmasına yardımcı olacaktır.Köpek parfümleri kokunun kontrol altına alınmasına etkilidir. Son zamanlarda enseye damlatılan ve etkisi en başlarda 1 hafta olup ilerleyen uygulamalarda aylık olarak kullanılan ense damlaları mevcuttur.Kuru şampuanlar köpeklerde kokunun önlenmesine ve temizliğe yardımcı olurlar.