Göz problemlerinin erken tanısı gerekir. Geç tanı köpeğinizi körlüğe götürebilir. Doğumsal göz problemlerine sık rastlanılmaktadır. Bu tip hastalıklı köpeklerden yavru alınması ırk predispozisyonunu sonraki kuşaklara taşıyacağından tavsiye edilmemektedir.
Bir hastalık durumunda göz yaşı akıntısı en sık görülen durumdur. Ancak sadece gözlere bağlı problemlerde oluşmaz. Soğuk algınlığı vb. durumlarda da görülebileceği unutulmamalıdır (Seröz akıntı). Genellikle bulanık, irinli akıntılar direkt bir göz problemini (konjonktivit gibi) gösterir. Unutulmamalıdır ki göz probemleri Veteriner Hekim müdahalesini gerektiren olgulardır.
Gözle ilgili problemlerin genel nedenleri, konjonktivitler, göz yaşı kanallarının tıkanması, genel enfeksiyonlar ve glaukom’ dur.
Gözde renk değişiklikleri, prulent akıntılar, şişmeler acil Veteriner Hekim müdahalesini endike kılmaktadır.
Kör bir hayvan kendi haline bırakılsa bile ihtiyaçlarının büyük bir çoğunluğunu karşılayabilir. Ancak sizsiz artık o yarım bir bireydir. Belki sizinle yanınızdan ayrılmadan yürüyebilir ancak görüp yakalayabilme yeteneğinden artık yoksundur.
Bazı ırklarda üçüncü göz kapağı ile ilgili sorunlara sıklıkla rastlanılmaktadır. Öte yandan St. Bernard gibi bazı ırklarda üçüncü göz kapağı normal olarak gözle görülebilmektedir. Bu göz kapağının dışa fırlaması, şişmesi durumları bir problemin işaretidir.
Özellikle yaşlı köpeklerde ve predispoze ırklarda şeker hastalığının bir sonucu olarak katarakt problemlerine rastlanılabilir. Katarakt problemleri doğmasal olarak kalıtımla ilgilide karşımıza çıkabilmektedir.
Özel türlerin sorunları
Terrierler: Mercek kayması sorunu
Alman çoban köpekleri: Konjonktivit, katarakt
St. Bernard: Göz kapağı dışarı fırlaması
Boxer, Bulldog: Göz kapaklarında dışarı fırlama
Golden retriever, Labrador, Afgan tazısı, Poodles, Bull terier : Katarakt