İstenmeyen misafirlere dikkat!
Köpekler pire ve kene gibi berbat misafirler için iyi avdırlar. Deri ve tüyleri ciddi enfeksiyon hastalıklarına sebep olabilen bu parazitlerin varlığından etkilenir. Bu nedenle dışarıda yürüyüş yaptıktan sonra tüyleri iyice incelemek çok önemlidir.
Pet hayvanlarında oldukça canımızı sıkan önemli faktörlerden biri pirelerdir. Bu küçük canlılar cüsseleriyle orantısız olarak verdikleri büyük zararlarla ünlüdürler. Dostlarımıza kaşıntı, alerji ve hastalık etkeni bulaştırma gibi zararlı etkileri vardır. Tabii bunların yanı sıra ilk iki etki bizleri de doğrudan ilgilendirmektedir(kaşıntı ve alerji).
Erişkin pireler sadece dostlarımız üzerinde bulunur. Dişi pireler günde 700 civarında yumurta çıkarırlar. Bu yumurtalar petlerimiz üzerinden bulundukları ortama düşerler(oda, halı, kulübe, zemindeki çatlaklar vs.).Uygun ısı, ışık, nemde gelişme evrelerini geçirdikten sonra meydana gelen erişkin pireler tekrar beslenmek için dostlarımıza saldırırlar.
Evde bizimle yaşayan dostlarımızın hemen her zaman bu küçük ama büyük etkili parazitle karşı karşıya kalma riskleri, evlerde sıcaklığın dış ortamdan daha yüksek olmasından kaynaklanmaktadır.
Pireler kan emme sırasında huzursuzluğa sebep olurlar. Ayrıca bu parazitlerin salgılarının kana karışması sonucu, evcil hayvanınızın vücutlarında yabancı madde etkisi göstererek alerjik olayların başlamasına, zamanla bu bölgelerdeki tüylerin dökülmesine neden olurlar ki bu PİRE ALERJİSİ olarak bilinmektedir. Pirelerin açtıkları ısırık yaralarından, normalde sağlam deri üzerinde zararsız olarak yaşayan adi bakteriler vücuda girerler. Yaralar daha geniş ve enfeksiyonlu bölgeler haline dönüşür. Kontrol amaçlı olarak veteriner hekiminiz gözetiminde ayda bir ya da iki ayda bir uygulanacak olan damla tarzındaki ilaçların yapılmasını ihmal etmemeniz halinde dostlarımızın canını yakmadan, kolaylıkla tüm bu olumsuzluklardan arınmış olursunuz.
Can sıkan bir diğer misafir de kenelerdir. Köpekler keneyi genellikle ormanlık alanda bahar ve yaz döneminde kaparlar. Eğer kenelerin fazlaca bulunduğu bir bölgede yaşıyorsanız kendi kendinize veya veteriner hekiminizden yardım alarak, köpeğinizin derisine kene uzaklaştırıcı uygulayabilirsiniz.
Eğer köpeğinizin üstünde kene bulursanız, bir çift koruyucu eldiven giyin ve keneyi çıkarın. Bunu yaparken keneyi kafasının yanından tutun ve yavaş olun. Kafasının koptuğundan emin olun. Daha sonra enfeksiyonu engellemek için ısırdığı yere alkol veya oksijenli su dökün. Daha fazla tedaviye gerek varsa hemen veteriner hekiminizi arayın.