İnsanların ve birçok hayvan türünün yemesinde sakınca olmayan pek çok gıda maddesi köpekler için tehlike yaratabilmektedir.
Hayvan Kemikleri (Tavuk,kuzu..vb) ve Balık Kılçığı ; Sindirim sisteminde tıkanma ve yırtılmalara sebep olabilir.Bu tıkanıklık ve yırtılmalar köpeğinizin sürekli kusmasına , enfeksiyonlara açık hale gelmesine,şiddetli kanamalara ve hızlı bir şekilde ölümüne sebep olabilir.
Çikolata, Kahve, Çay ve Kafeinli Maddeler ; Çikolata sadece şeker içerdiği için köpeklere zararlı zannedilmektedir . Aslında zararlı olmasının asıl önemli nedeni içerdiği birtakım maddelerdir. Çikolata Kalp-damar ve sinir sistemini etkileyen kafein, theobromine ve theophylline içermektedir. Bu maddeler merkezi sinir sistemini uyararak kalp atım sayısında artışa neden olurlar (taşikardi). Theobromine ve kafeinin öldürücü dozu 100-200 mg/kg olarak belirlenmiştir. Hafif ve orta dereceli belirtiler yanısıra felçler ve ölümle sonuçlanan vakalar mevcuttur. İçerdiği maddeler plasentayı geçtiği için anne karnındaki yavruyu ve süte geçtiği için annelerini emen yavruları da aynı oranda etkilemektedir.Bu sonuçlara maruz kalmamak için lütfen ödül olarak köpeğinize çikolata değil onun için üretilmiş ödül tabletlerini veya bisküvileri – krakerleri veriniz..Ödül vermek isterken istemeden yanlış sonuçlara neden olabilirsiniz.
Kedi Maması ; Köpeğinize kedi maması verdiğinizde , ihtiyacından fazla yağ ve protein almasına sebep olabilir ve alması gereken bazı aminoasitleri de almasına engel olabilirsiniz . Bu da bir çok sistemik bozukluklara neden olabilir.Yüksek kolesterol tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeğinizde de kalp damar sisteminde tıkanıklık yaratabilir ,ayrıca yüksek tansiyon , böbreklerde ve gözlerde hasarlar da gelişebilir. Karaciğer yağlanabilir ve daha bir çok organda istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir.Aynı şekilde kedilere de köpek maması vermemelisiniz.
Bebek Maması ; Köpekler için toksik olan soğan tozu içerebilirler.Bu da köpeklerde kansızlığa neden olabilir.
*Kurban Bayramında özellikle dikkat etmemiz gereken iki önemli konu vardır. Birincisi kesilen Kurbanın artan yağlarını , sakatatlarını ve yenmeyen tüm kalıntılarını son derece dikkatli bir şekilde derine gömmeli ya da varsa eğer toplayan kuruluşlara vermeliyiz ki köpeğiniz ya da sokakta yaşayan diğer köpek dostlarınız bu artan kısımları gömüldükleri yerden kazarak çıkartmasın ve yiyerek akut pankreatit nedeniyle hayatlarını kaybetmesinler . İkinci önemli konu ise evde verdiğiniz ziyafet sonrası bol miktardaki yenmeyen yağlı hayvansal gıdaları kendi ellerinizle köpeğinizin tabağına koymamanız ve ona ziyafet çektirmek isterken hastalanmasına neden olmamanızdır…Tabağına konan onun için özel olarak hazırlanmış , doktor tavsiyesiyle almış olduğunuz kuru mama olmalıdır.Bu onun için en sağlıklı ve en güvenli ziyafet şeklidir bunu asla unutmayınız…
Süt ve Süt Ürünleri ; Bazı köpek ve kediler yeterli miktarlarda lactase enzimine sahip olmayabilirler. Bu enzim sütün içindeki “lactose” adlı maddenin parçalanmasını ve sindirilmesini sağlayan enzimdir. Bu enzimin yetersizliği gaz , hazımsızlık ve ishalle sonuçlanabilir..İshal sonucu bozulan sindirim sistemi düzeni bir çok bakterinin saldırıya geçmesine ve kedi ya da köpeğimizin hastalığının şiddetlenmesine sebep olabilir.Laktozsuz süt belki bu konuda bir seçenek olabilir.
Ciğer(Karaciğer) ; Fazla miktarda karaciğer A vitamini zehirlenmesine sebep olup kas ve iskelet sisteminde istenmeyen etkilere neden olabilir (kemiklerde kırılmalar vs.)
Soğan ve Sarmısak ; Çiğ , pişmiş ya da toz fark etmez tüm soğan ve sarmısak ürünleri içerdikleri sulfoxide’ler ve disulfide’ler nedeniyle toksiktirler . Kırmızı kan hücrelerinde yıkımlanmaya ve sonuç olarak da anemiye yani kansızlığa neden olurlar..Kediler maalesef bu konuda köpeklerden daha hassastırlar ve daha fazla etkilenirler.
Çiğ Yumurta ; “Avidin” olarak adlandırılan bir enzim içerir ve bu enzim Köpeklerde Biotin (B7 vitamini-Vitamin H)’nin vücutta yararlanımını azaltır.Sonuç olarak deri ve tüy problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olur.Ayrıca içerdiği bazı bakteriler nedeniyle çiğ yumurta yenmesi son derece tehlikeli sonuçlar doğurabilir.Yumurta bazen yüksek oranda salmonella içerebilmektedir ve zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilmektedir.
Çiğ Balık ; Vitamin ( B1 Vitamini) eksikliği sonucu iştahsızlığa ,epilepsiye ve çok ciddi boyutlarda olduğu taktirde ise ölüme sebebiyet verebilir.Çiğ balığın devamlı verilmesi durumunda Tiamin yetersizliği daha sık gözlenir.
Tuz ; Çok büyük miktarlarda alındığında vücutta elektrolit dengesizliği ortaya çıkabilir. Hipertansiyonu olan hastalarda sürekli alınan tuzlu gıdalar kalp ve böbrek hastalıkları konusunda ölümcül sorunlara neden olabilir.
Şekerli Gıdalar ; Obezite, diş hastalıkları ve muhtemel şeker hastalığına (Diyabet) sebep olurlar. Diyabet sonucu vucudun bir çok organında hasar söz konusu olabilir.Bunlardan biri de gözlerde gelişen körlüktür.
Salam-Sosis: Bol miktarda içerdikleri baharatlar nedeniyle özellikle yavru köpeklerde kusma ve ishale neden olabilmektedirler.Ayrıca koruyucu olarak içerisinde barındırdıkları sodyum nitrat ve sodyum nitrit ..vb maddeler kanserojen özelliği taşıdığından köpek ve kedilere verilmemelidirler.
Patates ve domates sapları-yaprakları ; İçerdikleri oxalate’lar sindirim, sinir ve üriner sistemde hasara neden olabilir .Bu daha çok çiftlik hayvanları için tehlike arz etmektedir.
Yemek artıkları ; Dengeli bir besin kaynağı olmadığı için, köpeğinizin günlük gıdasının %10’unu geçmemelidir.Artık hayvansal yağlar kesinlikle verilmemelidir.Etlerin yağları ayrılmalı ve kemikler kesinlikle verilmemelidir.
Tütün ; İçerdiği Nikotin ile sindirim sistemi ve sinir sistemini oldukça ciddi etkiler. Hızlı kalp atışı, bayılma ve ölümle sonuçlanabilen ciddi etkileri vardır.
Üzüm ve Kuru Üzüm ; Böbreklerde yıkıma neden olduğu düşünülen bir toksin içerdiği tespit edilmiştir.Fazla miktarda yenmesi sakıncalı olabilir.
Alkollü içeçekler ; Az bir miktarı bile İntoksikasyon(zehirlenme), koma, ve ölüme sebep olabilir.
*Çoğu zaman duyarız ; hayvansever dostlarımız ve biz hekimlerin hasta sahipleri aralarında konuşurlarken hep şunu söylerler “Köpeğim ben ne yiyiyorsam onu yer”.Bu düşünce tarzını yavaş yavaş yeni bilgilere ve yeni düşüncelere bırakmalıyız…Köpeğiniz siz ne yerse onu değil sadece onun için uygun olan gıda maddelerini yemeli… Köpeğinizin yaşına,ırkına,cinsiyetine,kilosuna, risk altında olduğu hastalığa ve geçirdiği operasyon varsa ona uygun Veteriner Hekiminizin tavsiye ettiği bir mamayı tercih etmelisiniz.
Örneğin ; köpeğiniz iri ırk (Sivas Kangal,Boxer, Rotweiler, Labrador Retriver, Golden Retriver, German Shephard … vb) ise ve onu ev yemeği ile besliyorsanız kemik gelişimi için ihtiyacı olan bir kaç maddeyi veremiyorsunuz demektir. Ev yemeği verdiğinizde kalsiyum vermem gerekir diye düşündüğünüzde kemiklerin gelişimini hızlandırarak kalça çıkığı riskini arttırdığınızı da bilmelisiniz.Kemiklerde üremeler ve ilerleyen yaşında böbreklerinde taşlar ya da damarlarında kireçlenmeler belki de gelişsin diye düzensiz verdiğiniz kalsiyumdandır kim bilir.?
*Köpeğinizin gittikçe şişmanlaması ,obezite ve şeker hastası olması belki de onun için hazırladığınız makarnalı pilavlı özel karışımdan kaynaklanıyor.Sadece şekerin değil vücuda alınan karbonhidratların da vücutta şekere dönüşebildiği ve Diyabet riskini arttırdığını unutmamalısınız.
*“Hangi Gıdalar Köpeğim İçin Tehlikeli Olabilir?” sorusunu bir kez daha kendi kendinize sorunuz ve en kısa zamanda Veteriner Hekiminizle irtibata geçip onun için en iyi olanın ne olduğu konusunu bir de hekiminize danışınız…