*Bu hastalık kılların düğüm teşkil ederek kırılmasıdır. Daha çok çoban köpeklerinde görülür.
Nedeni ;
*Bu deri değişikliğinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Muhtemelen mekanik (tasma, çekme ve göğüs takımı , sürtünme nedeniyle devamlı tahriş) ve kimyasal ( alkali ve yağ çıkaran yanlış ilaç ve maddelerde sık banyo vb) nedenlerinden dolayı, kılların dayanıklılığını kaybederek kırılması söz konusu olur.
*Hastalığın kısa sürede yayılması nedeniyle enfeksiyöz nedenler hala tartışılmaktadır. Bazı uzmanlar bu nedenleri öne sürmüşlerse de bazıları, yaptıkları araştırmalarda hiç bir spesifik bulguya rastlayamadıklarından bahsetmişlerdir. Ayrıca ekzema ve deri yağlanması ile ilişkili olarak ortaya çıkmasıda kılların beslenme ve metabolizmalarındaki dengesizliğinin ( karaciğer, kronik barsak ve böbrek hastalıklarında ) neden olabileceğini gösterir.
Belirtileri ;
*Öncelikle,derinin çok hareketli olduğu yerlerdeki (boyun, kuyruk ve eklem bölgelerinde) kılları olmak üzere, nadiren diğer kıllar da da kıl üzerinde düğümler oluşur ve buradaki kıllar kırılır. Uçları da fırça gibi pürüzlü gözükür. Netice de bu bölgeler kısmen kılsız kalır.
Tanı ;
*Klinik olarak kolay tanı konur. Ayırıcı tanıda, travmaya bağlı kıl kırılmaları akla gelir. Düğümler, bit sirkeleri ile karıştırılabilir. Hastalığın seyri uzundur, haftalar yada yıllar boyu sürebilir!
Tedavi ;
*Öncelikli olarak kıllar traş edilir.Sonrasında özel alkol karışımlarıyla uygulamalar yapılır. Ayrıca kılların temizliği ve yerlerin dezenfeksiyonu gereklidir. Alopesilerdeki tedavi yöntemi uygulanabilir. Mineral madde , iz element ve vitamin ( B12 ) takviyesi yapılır. Diğer organ hastalıkları tespit edilirse bunların tedaviside yapılır.