*Eğer kedinizin bir hastalığı yok ise tüyleri de güzel görünecektir. Sağlıklı deri ve tüy sağlıklı bir vücudu, iyi bir beslenmeyi yansıtmaktadır. Eğer herhangi bir hastalığı varsa ilk belirti kendisini temizleme işlemini yapmamasıdır.
*Kediyi eve getirdikten hemen sonra tüy bakımıyla ilgilenmelisiniz. Kediyi tüy bakımına alıştırmak için işe yavru iken başlamak ve fırçalamanın ardından onunla biraz oynayarak bunun bir ilgi olduğunu anlamasını sağlamak yararlı olur. Böylece onunla yakınlaşacak, huylarını tanımaya başlayacaksınız. Ayrıca sizin onu tutmanıza da alışacak böylece onun eğitimi veya başka gereksinimleri için onu tutmanız gerektiğinde buna yabancı olmayacaktır.
*Kediler zamanlarının büyük bir kısmını tüylerini temizlemek için harcarlar. Kedilerin dilleri tüylerine parlak ve canlı görünüş vermeye ve tozlardan arındırmaya elverişli törpü gibidir. Bu özel yapısı sayesinde ölü deri dokularını, dökülen tüyleri gayet kolay temizlerler, bu sırada derideki kan dolaşımını da uyarmış olurlar.
*Tüy bakımı tüy tiplerine göre farklılıklar gösterir. Tüy tipleri kabaca üç gurupta toplanabilir; kısa tüylüler,yarı uzun tüylüler, uzun tüylüler. Tüy bakımı için gerekli olanlar fırça, tarak ve bir parça kadifedir. Fırça kısa kıllı, tarak ise tahta saplı metal dişli olmalıdır. Uzun tüylü kediler için kalın dişli tarak kullanılır.
*Tüyler yattıkları yönün aksine fırçalanır. Baş etrafındaki tüyler öne doğru fırçalanarak yüz etrafında çerçeve oluşturulur. Kuyruk özel itina ister. Mamasına haftada bir kez bir çay kaşığı zeytinyağı karıştırmak tüylerin sağlıklı olmasına yardımcı olur.
*Kısa tüylü bir kedinin bakımı basittir. Haftada bir iki kez fırçalayıp ve kadife ile parlatmak yeterlidir.
*Yarı uzun tüylü kedilerde genellikle haftada 1-2 kez fırçalanıp kadife ile parlatmak yeterlidir.
*Uzun tüylü kedilere düzenli tüy bakımı yapılması hem görünüşleri hem de sağlıkları için gereklidir. Bu tüy tipindeki kedilerin tüy bakımı özellikle ilkbahar ve sonbaharda her gün itina ile yapılmalıdır. Böylelikle tüy dökümü sırasında kedinin yalanırken dökülen tüyleri yutması ve midesinde tüy yumağı oluşması önlenir. Bakım en az günde bir kere yapılmaz ise tüyler kıtıklaşır. Kıtıklaşmış tüyleri ayıklamak için ekseriya kürkü traş edip büyük ölçüde azaltmak gerekir. Düğümler varsa bunlar parmakla veya küt uçlu bir şişle açmaya çalışılmalıdır. Eğer açılmayan düğümler olursa bunlar küt uçlu makasla kesilir, ancak bu duruma gelmemelidir. Tüyleri öyle karışık bir hal alabilir ki veterinerinize başvurmanız veya onu kuaföre götürmeniz gerekebilir. Bu karışıkları makasla kesmeye çalışacaksanız kedinizin derisini kesmemeye çok dikkat etmelisiniz.
*Kediler kendilerini yalayarak temizlediklerinden bu tüylerin midede birikimi söz konusu olabilir. Birçok veteriner hekim haftada bir veya iki defa tüy birikimini önleyen ürünler kullanmayı önermektedir. Tüy birikimi fazla olursa kedi kusarak sıvı, tüy veya gıda çıkarabilir. Tüy birikimini önleyen ürünler tüpler şeklinde bulunmaktadır. Bu konuda ciddi sorunları olan kediler özel bir diyetle beslenmelidir. Daha fazla bilgi için veteriner hekiminize başvurunuz.
*Pire mücadelesi için gerekli uygulamaları yapınız. Kedinizin tüyleri kötü görünüyorsa, çok dökülüyorsa bunun derin bir sağlık probleminden kaynaklanabileceğini de unutmayınız. Fırçalama sağlıklı deri için gereklidir.
Tüy Yumakları
*Tüy yumaklarının oluşumunu engellemek için kedinizin tüylerini sıklıkla fırçalamalısınız. Ayrıca laksatif ve lubricant (kayganlaştırıcı) maddeler de kullanılabilir. Bu ürünler macun şeklinde hazırlanmışlardır. Kediniz bunları mama gibi yiyebilir ya da ayaklarına uygulanırsa yalayarak da alabilir. Bu ürünlerin ödül şeklinde hazırlanmış olanları da mevcuttur. Bunlarda yağ ile beraber mineral maddeler de vardır ve kediler bu ürünleri daha çok severler. Bazı mama firmaları tüy yumağı oluşumunu azaltan özel mamalar hazırlamışlardır.