Sistit, kum dökme gibi idrar yolu rahatsızlıkları kedi sahiplerinin sıkça karşılaştıkları ve tedbir alınmadığı taktirde böbrek yetmezliğine kadar ilerleyip kediciğin ölümüyle sonuçlanabilen ciddi rahatsızlıklardandır. Eğer kediniz kumuna gittiğinde çişini yapmak için gereğinden uzun zaman harcamaya başlamışsa kedinizi kontrol altında tutmanın faydası olacaktır. Kedi çişini ancak damla damla yapıyor ve bunu yapmak için de fazla zaman harcıyorsa sistit olmuş olma ihtimali vardır. Eğer zamanında veterinerine götürüp gerekli tedaviyi yaptırmazsanız bir gün kedinizi kan işerken bulma ihtimaliniz yüksek olacaktır.
Aynı şekilde, çişini rahatça yapamama durumu kedinizin idrar yollarının kum yüzünden tıkanmasından da kaynaklanabilir. Özellikle erkek kedilerin idrar yolları dişilerinkine oranla daha allengirli olduğu için kum meselesinin erkek kedilerde görülme oranı daha yüksektir. Bu rahatsızlığın baş sebebi olarak, kuru mamaların içindeki yüksek protein oranı gösterilmektedir. Yine zamanında tedbir alınmazsa kediniz gün gelecek ve çişini hiç yapamayacaktır, bu durumda apar topar veterine gidip kedinize sonda taktırmak lazım gelir. Anestezi gerektiren bu operasyon kedi için acı vericidir ve iyileşme süreci 2-4 hafta arasıdır. Bu süreç içinde kedi idrar yollarının tahriş olması nedeniyle muhtemelen sağa sola çişini kaçıracaktır. Eğer bu noktadan sonra da gerekli tedavi uygun biçimde yapılmazsa böbrek yetmezliği ile karşılaşılması söz konusu olacaktır ki aman!
En iyisi erkek kediniz varsa , kum, sistit gibi bir rahatsızlıkla karşılaştıktan sonra kuru mamayı tamamen kesin. Kuru mamaya alternatif olarak; kabak, patates, bulgur ve havuçla ev yemeği hazırlayıp içine az yaş mama koyup servis edebilirsiniz ya da akciğer (ki çok ucuzdur) haşlayıp verebilirsiniz. Kedilerin bu biçimde besiye çekildiklerinde daha sağlıklı oldukları ve tüylerinin daha parlak bir hale geldiği gözlenmiştir.