Kedinizin sinirli bir kedi olduğuna karar vermeden önce, kedinizi takip eden veteriner hekimle görüşmelisiniz. Kedinizin sinirli hali bazı sistemik hastalıklardan kaynaklanıyor olabilir. Tiroit bezi hastalıklarında bu tip durumlarla karşılaşılabilir. Bu tip durumlarda hastalığın tedavi edilmesi gerekir.
OYUNLA KARIŞIK SİNİRLİLİK:
Normalde, kedi yavruların on iki haftalık olmalarından itibaren sekiz aylık oluncaya dek geçen süre içersinde oyunlarına saldırgan öğeler katması bir problem sayılmamalıdır. Bu durum onun sınırlarını nasıl koruyacağını ve nasıl avlanacağını öğrenmesi için gereklidir. Yavru kediler bu sert oyunlarını evdeki bireylere yöneltebilir ki bu durum pek istenmez. Kedinizin ellerinize veya ayağınıza saldırmak üzerine kurulan oyunlarına izin vermemelisiniz. Bunun için kedinize enerjisini yöneltebileceği oyuncaklar vermelisiniz. Buna rağmen kediniz elinize veya ayağınıza saldırma üzerine oyun kurmaya çabalıyorsa onunla bu oyunu oynamayı reddedin.
YETİŞKİNLERDE SİNİRLİLİK:
Yetişkinlikteki saldırganlık probleminde ilk akla gelen hormonal kaynaklı olabileceğidir. Bazı kediler sadece kızgınlık zamanlarında daha sinirli ve saldırgan davranışlar gösterebilir. Eğer çiftleşmesi, dışarı çıkması engellenirse bu durum ciddi bir hal alabilir. Belirsiz aralıklarla tekrarlayan bu asabi kızgınlık zamanları ciddi problem halini alabilir. Sadece böyle dönemler için veterinerinizden kedinizi daha sakinleştirecek ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Bu ilaçlar kedilerin çeşitli mekanizmalarla beyin kimyasını değiştirmek suretiyle etkilerler. Her ilaç gibi bunların da yan etkileri olmakla birlikte bazı durumlarda kullanmak zorunlu hale gelebilir.
KEDİLER ARASI SALDIRGANLIK:
Eğer komşunuzun kedileri bahçenizde eşkiyalık yapıyor, çiçeklerinizi düzlerken arada kedinizi de dövüyorlarsa ilk düşüneceğiniz şey bahçenizi komşunuzun kedilerine hiçte cazip olmayan bir hale getirmek olmalıdır. Bunun için bahçenize reppet® marka repellent sprey sıkabilirsiniz. Bu komşunuzun kedilerine hiçbir zarar vermezken onlar için bahçeyi cazip olmaktan çıkaracaktır. Bir başka öneri olarak çiçeklerinizi spreylediğiniz pompanın içine çeşme suyu koyarak üzerlerine sıkabilirsiniz. Ancak zor bir yöntemdir.
HIRÇIN EGZERSİZLER:
Kediler doğada avlanarak geçinen hayvanlardır. Bu yüzden alıştırmaları ve tecrübeleri hayatta kalabilmek için avını yakalamaya yöneliktir. Evdeki yiyecekleri yakalamaya gerek olmadığı için günün büyük bir bölümünü uyumaya harcarlar. Ama fazla enerjilerini oynayarak harcamak zorundadırlar. Fazla enerjilerini harcamak için oynadıkları oyunlar doğadaki gibi biraz yırtıcı ve can sıkıcı olabilir. Cezalandırmak fazla enerjiden kaynaklanan hırçın oyunlarını durduramaz.
Öyleyse size daha uygun gelen bir şekilde enerjilerini atabilecekleri oyunlara yöneltmelisiniz. İçine hışırtılı şeyler sokulmuş çorap önerebilirsiniz. Sert yer kaplaması olan yerde oynaması için ona bir pinpon topu verebilirsiniz. Tabii ki ona kurmalı oyuncaklar vb şeyler alabilirsiniz. Yerine alternatifler sundukça eski sert oyunlarını unutmaya başlayacaktır. Eğer hala ısrarlıysalar oyuncakları ile birlikte boş bir odaya bırakabilirsiniz.
KEDİNİZİ KIZDIRIYOR OLABİLİRSİNİZ:
Kedinizin hoşlanmadığı şekilde seviyor olabilirsiniz. Bazı kediler kuyruğunun sevilmesinden hoşlanmazken kimisi patisinin altından gıdıklanır. Eğer onun hoşlanmadığı şekilde seviyorsanız önce kulaklar geriye yatar, bazen sesle sizi uyarır. Hala ısrarlıysanız pati geliyor demektir. Böyle durumlarda ısrarcı olmamalısınız.
MEDİKAL UYGULAMALARA KARŞI HIRÇINLIK:
Veteriner evde içirmeniz için hap veya şurup gibi şeyler verebilir. Bunları kedinize içirmek oldukça zor olabilir. İlacı verdikten sonra onu en sevdiği şeyle ödüllendirebilirsiniz. Yinede problem çoğalıyorsa veteriner hekiminize danışmalısınız.
kaynak:vethek.com