Kedileri Pire ve Kurtlardan Arındırma

1-Pirelerden Arındırma

Pireler bazı kedileri rahatsız etmez ama çoğu kaşınacak, kendilerini ısıracak ve bazıları da çok ciddi deri enfeksiyonları geçirecektir. Kedinizin pireli olduğunu anlamak çok kolaydır. Pireleri (kahverengimsi siyah renkte) kedinizin sırtında ve pire pisliklerini de tüylerinin altında görebilirsiniz. Pire tedavisi için veterinerinize danışın. Eğer bir petshop’tan pire ilacı alıyorsanız kediler için uygun olduğundan ve evdeki tüm havyanlara uygulayacak miktarda aldığınızdan emin olun. Kediniz kadar çevreyi de temizlemeyi unutmayın. Her yeri elektrikli süpürgeyle süpürün, kutuları ve yatağını yıkayıp tozunu alın ve etrafına da ilaç sürün.

kedilerde-pire

Kedi Piresi

Bu pireler ismini üzerinde parazit olarak yaşadığı kediden alır. Kedi piresi kendi türü içinde en küçük yapılı pire olarak tanınır. boy olarak çok küçük yapıdadırlar ancak çok hızlı üreyen bir pire türüdür. Kediler ile evlerimize gelen ve insanlara bulaşan bu pireler insanlar için çok rahatsız edici psikolojik yönden uykusuz bırakan türlerdir. Kedi piresi ev ve iş yerlerinde uygun zemin ve sıcaklığa ulaştığı için hızlı bir şekilde üremeye başlar birkaç gün içinde hemen çoğalarak bu mekanları adeta istila ederler.

Evlerde kedi besleniyorsa mutlaka sık sık kontrol edilmeli eğer üzerinde pire varsa veteriner hekim kontrolünde pire kontrol edici ilaçlar kullanılarak üremeleri önlenmeli ve kedinin yaşadığı yer ve alanlar ilaçlama firması tarafından ilaçlanarak ev içerisinde yuvalanmış olan pirelerden kurtulunmalıdır. Kedi pireleri tozlu ve atıl alanlarda bahçe içlerinde sık görülmekte olup kedilerin yavru yaptığı yerler ve girip çıktığı bölümlerde kedilerden sıçrayan pireler toprak yüzeye karışarak pirelerin buralarda üremesine bu alanlardan geçen insanların evlere pire taşıma sonrası evde kedi piresi sorunlarına farkına varmadan taşıyıcı rolü üstlenerek kendi mekanlarında pirelerin verdiği rahatsızlık sonucu uykusuz geceler geçirmesine neden olurlar. Böylesi durumlarda mutlaka pire ilaçlama servisi çağrılarak pire ilaçlaması yaptırılmalıdır.

Kedi Piresi İnsanlara Geçer mi?

Pire haşeresi ev içlerine ya kediler ve köpekler yada pireli bir alandan insan üzerine pire bulaşması sonucu gelmektedir. Yaz aylarının en fazla görülen haşere sorunu olarak pire şikayetleri dikkat çekicidir. Bu sorunun ana kaynağı kedi pireleri olarak ilk sırada yer almakta olup kedi piresi çok çabuk üreyerek mekanları istila etmekte insanların kan kokusuna gelerek insana sıkıntı yaşatmaktadır. İnsanlara bulaşan kedi piresi psikolojik olduğu kadar sebep olduğu kaşınma hissi nedeni ile bir hayli rahatsız edici olup geceleri uyku uyuyamaz hale gelinmesine sebebiyet verir.

Pireler en fazla kedilerin yavru yapma zamanlarında artış göstererek kedilerin yaşadığı alanlarda çok fazla pire sorunu ortaya çıkmakta buradaki pireler kediler vasıtası ile yada insanların buralara girerek farkında olmadan üzerlerine bulaştırdıkları pireleri evlere taşımaları sonucu ev içlerine taşınan siyah pireler kısa sürede ev içlerini sararak içinden çıkılmaz bir hale dönüşen pire kaşınma vakalarına sebep olmakta özellikle küçük çocuklar ve hassas tenli insanlar üzerinde tahriş,kabarma ve yaralar çıkmasına neden olabilmektedirler. Pireli evler derhal ilaçlamatılarak pire zararlısı önlenmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır.

hasta-kedi-01

2-Kurtlardan Arındırma

Yuvarlak kurtlar, kediler arasında çok yaygındır. Kedinizin göbeği kocaman olur ve kusma, ishal ve gelişim bozukluğuna sebep olur. Sayısız tedavisi vardır ve çok etkilidir. Genellikle 5-12 hafta arası her iki haftada bir verilir; daha sonra ise her 3-6 ayda bir. Kedinizi almadan önce tedavi görüp görmediğini öğrenin ve veterinerinize danışın. Yetişkinlerde daha yaygın olsa da yavru kedilerde de tenya olabilir. Bazı türleri pirelerden, bazıları da kemirgen yemekten oluşur. Belirtileri, dışkısında veya anüs çevresinde pirince benzer veya düz ve uzun kurtçuklar olmasıdır. Yuvarlak kurtların tedavisi tenya tedavisinde etkili değildir, bu yüzden veterinerinize danışın.

Yuvarlak kurtlar: Anneleri tarafından kedi yavrularına doğum öncesi (plazental yolla) veya anne bakımı sırasında bulaşabilir. Bu 5 cm. uzunluğunda ince, beyazımsı veya açık kahverengi parazit bazen bulaşmış olduğu kedinin dışkısında da görülebilir. Bazen de kusarak bu paraziti çıkarabilirler. Yavru kedilerde yaygındır ve onlara şişkin göbekli bir görünüm verebilir. Larvası kedinin bedeninde dolaşır. Bir yuvarlak kurt enfeksiyonundan büyüme bozukluğu, ishal, kusma, dışkıda kan, su kaybı, ve bazen zattüre oluşabilir. Tedavinin tekrarlanması ve uzun süre devam edilmesi gerekir.

Kancalı kurtlar : Bağırsak parazitleri arasında en tehlikeli olanlar arasındadır. Annelerinden kedi yavrularına doğum öncesi veya anne bakımı sırasında bulaşabilir. Kancalı kurtların belirtisi arasında bitkinlik, kansızlık, iştahsızlık, siyah ve kanlı dışkıdır.