Kedilerin dişlerinde çok nadir olarak çürüklerle karşılaşılırken periodontal hastalıklar (diş ve diş eti hastalıkları) çok sık görülmektedir. Özellikle 5 yaşını geçmiş kediler bu konuda risk altındadır.
Neler Sebep Olur?
Kedinizi sürekli yumuşak, unlu ve şekerli gıdalarla besliyorsanız (konserve mamalar mesela…) bir süre sonra bu besinler dişlerde plakalara sebep olacaktır. Bu plakalar temizlenmedikleri takdirde diş taşlarına (tartar) dönüşürler ve zamanla dişleri saran diş etlerinde problemlere yol açarlar. Bunun sonunda bir hastalık mikrobu vücuda kolaylıkla girebilir (ki bu mikroplar; kana karışarak birçok organı tehdit ederler) veya diş, kökünü saran dokulardan ayrılarak düşebilir.
Nasıl Anlaşılır?
Ağız kokusu, dişlerin renginde değişme, diş etlerinde kızarma ve şişme, dişlerde dökülme, ağlama, saklanma, çiğnemede zorluk, kilo kaybı ve iştahsızlık, salyanın artması ve kanlı salya, sebepsiz davranış bozuklukları diş ve diş eti problemlerine işaret eder.
Ancak ağız kokusu her zaman diş ve diş eti problemi olduğunu göstermez. Kediniz açsa, sindirim bozukluğu veya bazı viral ve bakteriyal hastalıkları varsa da ağzı kokabilir. Bunların olmadığı kanıtlandığı zaman, diş ve diş eti problemleri düşünülmelidir.
Ne Yapılabilir?
Eğer diş taşı belirtilerine rastlarsanız, derhal veteriner hekiminize başvurun. Çünkü hemen temizlenmeleri gerekir.
Eğer kediniz de diş taşı problemi yoksa ancak yaşı itibariyle riskli gruba giriyorsa, konserve mamadan çok kuru mamayı tercih edin (veteriner hekiminizin kontrolünde). Ona sert ve kemirebileceği oyuncaklar verin.
Bunun dışında koruyucu fırça ve macunları kullanabilirsiniz. Ancak bu yöntemi kedilere uygulamak tahmin edeceğiniz gibi hiç kolay değildir.
Fırçalama:
Kedinin dişlerini fırçalamak diş ve diş eti problemlerini azaltır, veteriner müdahalesini büyük ölçüde önler. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; insanlar için üretilmiş fırça ve macunları kullanmamaktır. Bizim diş fırçalarımız onların hassas dişlerine fazla sert gelirken macunlarımız zehirlenmelerine yol açabilir. Kediler için ayrı diş fırça ve macunları üretilmiştir. Bunları pet shoplarda bulmak da mümkündür.
Fırçalama İşlemi:
Bu işlem kedinizin pek hoşuna gitmeyecektir. Bu sebeple en iyisi onu küçükken fırçalamaya alıştırmaktır.
Parmaklarınızla yavaş yavaş diş ve diş etlerine masaj yaparak başlayın. Birkaç gün bu işlemi kısa sürelerle tekrar edin. Gün içinde kedinizin en sakin olduğu anları seçin ve gerekirse ödüllendirin. Daha sonra onu fırçayla tanıştırın ve masaj işlemine fırça ile devam edin. En sonunda macunu deneyin, kedinizin macunu sevdiğinden emin olun.Yavuyken ağzını kurcalamaya alıştırırsanız ileriki yıllarda bakımı çok daha kolay yaparsınız.
Yetişkin kedinizi fırçalamaya alıştırmak istiyorsanız, önce veterinerinize danışın. Başarılı olmak için sabır çok gerekli, çünkü bu kedinizin doğasında yok ve kolay alışmasını beklemeyin.
Fırçalama düzenli bakımın bir parçası olmalıdır oysa bir araştırmaya göre kedi sahiplerinin yalnızca %12 si kedisinin dişlerini her gün fırçalıyor, %20 den fazlası ise hiç fırçalamıyor.
Diş Değişimi Nedir?
Kediler sadece bir kez (6-7 aylık civarı) diş değiştirirler. 20 tane süt dişin yerine yaklaşık 30 adet sürekli diş gelir. Dökülen dişleri çoğu zaman yuttukları için değişim fark edilmeyebilir. Bu dönemde kedilerin ağzı kokabilir. Eğer dişlerde sararma ve salyada problem yoksa bu koku önemsenmemelidir zira 1-2 ay içinde geçecektir.