Fizyolojik olan tüy dökülmesi bahar aylarında gözlenir. Ancak bazen tüm yıla yayılabilir. Kıştan kalan sık ve kalın tüyler ilkbaharda dökülmeye başlar ve yaz aylarında bu tüylerin yerini ince ve seyrek tüyler alır. Benzer şekilde yazın mevcut olan tüyler sonbaharda dökülerek yerini sık ve kalın tüylere bırakırlar. Yavru petlerin bebeklik tüylerini değiştirmesi de fizyolojik tüy dökülmesine bir örnek teşkil eder. Soğuk kış aylarında ev içi sıcaklık genelde yüksek olacağından, petler kendilerini sıcak ortama adapte etmeye çalışırlar, sık ve kalın kış tüylerini sıcak ev ortamında dökerler.
Stres tüy dökülmesi tetikleyen önemli bir faktördür. Yolculuklar, hastalıklar, tıbbi müdahaleler, mevsimsel ve hormonal değişiklikler, sahip ya da ev değişikliği, yaşam alanına eklenen yeni bireyler (çocuk, misafir gibi), yetersiz ya da dengesiz beslenme, ani gıda değişiklikleri, öğünlerdeki düzensizlik ve aç kalma durumları, ani ısı değişimleri, korkular, gebelik ve süt emzirme tüy dökülmesini doğrudan etkileyen stres faktörleridir.
Tüy dökülmesinin en önemli nedeni yanlış beslenmedir. Ev yemekleriyle, sadece ciğer, tavuk, süt gibi tek yönlü gıdalarla beslenen hayvanlarda tüy dökülmesini önüne geçmek imkansızdır. Ayrıca ucuz ve kalitesiz kedi-köpek mamalarıyla beslemekte kötü kaliteli protein ve düşük besinsel içeriği nedeniyle (biotin, taurin, omega yağ asitleri gibi) tüy dökülmesine ve hatta gıda alerjilerine neden olur. Evcil hayvanınızın yaşına, ırkına, aktivitesine, kilosuna ve cinsiyetine uygun profesyonel mama kullanımı beslenmeye bağlı tüy dökülmelerini büyük oranda ortadan kaldırır. Herhangi bir nedenle (kısırlaştırma, kilo verme gibi) mama değiştirmek zorunda kalınırsa, bu değişiklik birkaç haftaya yayılmalıdır. Bu birkaç hafta süresince eski ve yeni mamalar karıştırılarak verilmelidir.