Tam olarak sınıflandırılamayan karnitin kimi uzmanlarca vitamin benzeri madde, kimilerine görede doğal molekül taşıyıcı olarak adlandırılmaktadır.
Vücutta koenzim A nın aktivasyonu ile esansiyel aminoasit olan Lyzin ve Methioninden sentezlenmektedir.
Kırmızı ette bol bulunan karnitinin görevi özellikle kaslarda hücresel olarak yağ asitlerinin mitokondriye (hücrenin enerji elde edilen bölümü) geçişini sağlamak ve yağ asitlerinin yakılarak enerjiye dönüşümü sırasında oluşan toksik atıkları idrara taşımaktır.
Karnitin eksikliği sık karşılaşılan bir durum değildir. Ancak özellikle enerji tüketimi fazla olan kedi ve köpeklerin karnitini tüketim oranı yüksek olduğundan gıdaları ile ilave olarak verilmesi faydalıdır.
Ayrıca vücutta karnitini sentezini engelleyecek bir durumun varlığında da (kalıtsal bir bozukluk, karaciğer deformasyonu, kalp hastalıkları gibi) karnitin eksikliği görülebilir. Bu gibi durumlarda gıdalar ile dışarıdan alınması gerekir.
Karnitin vücutta lyzinden sentezlendiği için enerji gereksiniminde lyzin tüketimide artar. Bu nedenle kedi ve köpeklerin gıdasında belirli düzeyde karnitinin alınması lyzin tüketimini dengeler.
Karnitin yetmezliği gibi bir durum söz konusu olduğunda petlerde görülebilecek ilk belirti çabuk yorulma ve kaslarda güçsüzlüktür. Karaciğerde hasarın söz konusu olduğu durumlarda görülebilecek belirtiler gelişim bozukluğu, zayıflık, mide bağırsak problemleri, kansızlık ve kan şekerinde düşmedir. Bu gibi bir durumda genellikle karaciğerde büyüme de tespit edilir. Gerekli tedavi yapılmadığı ve karnitin gıdası ile dışarıdan verilmediği taktirde ciddi sonuçlara neden olabilir.
Vücutta kalp kası başta olmak üzere tüm iskelet sistemi kaslarınca kullanılan karnitinin günlük olarak alınan besinlerde ilave olarak bulundurulması kedi ve köpeklerde enerji üretim metabolizmasını destekleyeceğinden faydalı olacaktır.
Juen Pet Bilgi Portalı