Kediler için doğal pire uzaklaştırıcılar:
Basit bir pire solüsyonu hazırlamak için bütün limonu kabuğuyla birlikte ince ince dilimleyin. Üzerine yarım litre su koyarak kaynama noktasına getirin. Bir gece dinlendirin. Ertesi sabah karışımı nazikçe kedinin tüylerine ve derisine sürün. Tüyleri nemlensin ama iliğine kadar ıslatmayın. Bunu ayda bir tekrarlayın. Bu doğal bir pire uzaklaştırıcıdır. (Bu solüsyon bazı doğal kedi bakım kitaplarında yer alıyor. Normalde kediler limonda bulunan d-limonine karşı halsizlik, kasılmalar gösterebilir. Kedinizi önerilen uygulamadan sonra gözlem altında tutun. Ancak bu kimyasal içerikli pire damlalarının yanında az bile kalır.)
Banyo yaptırmak:
Kedilerinizi yılda bir iki kez yıkamak normaldir. Kendilerini çok iyi temiz tutarlar. Ciddi pire istilası durumunda ya da deri problemlerinde ayda bir yıkamak yeterlidir. Kullandığımız şampuan veya sabunda yumuşatıcı, sülfür, kepek önleyici veya kimyasal maddeler olmamasına dikkat edin. Doğal sabun ve su pireleri öldürürken neden kimyasallara başvuracakmışız ki?
Ayrıca son durulama suyu yerine biberiye solüsyonu da kullanabilirsiniz. 1 çay kaşığı kuru biberiyeyi yarım litre su ile kaynama noktasına getirin. Süzüp vücut sıcaklığına gelince son durulama suyu olarak kullanın. Kedinizi havlu ile kabaca kurulayın, kalorifer yanında sıcak bir yerde kendi halinde bırakın.
İçsel Pire Uzaklaştırıcıları:
Kedilerinizin öğünlerine bir parça brewer’s yeast ekleyerek pireleri uzak tutabilirsiniz.
Evinizde: Kedilerin yataklarını da haftada bir yıkayın, halıları buharla temizleyin. Sık sık elektrik süpürgesi kullanmak şarttır. Süpürge pirelerle savaşmada bundan sonra en yakın dostunuz olacak. Pireleri uzak tutmak için kedinizin yatağı altına kurumuş veya toz biberiye yaprağı ya da okaliptus yaprağı serpin.
Pire tozu:
Köpeklerde kullanılan diamotik toprak kedilerde de güvenle kullanılabilir. Halı ve yataklar üzerine serpebilirsiniz.
Diatomik Toprak (Diatomaceous Earth): Kedi, köpekler ve ufak hayvanlarda zararlı kimyasal içermeyen doğal bir tozdur. Pestisit içermeyen kokusuz, leke bırakmayan, işlenmemiş, fosilleşmiş alglerden oluşur. Bu alglerin mikron boyutlarındaki sivri kabukları parazitlerin kabuklarına yapışarak onları parçalar ve su kaybından ölmelerine sebep olur.
Kullanım şekli: Dış parazitler için: Hayvanınızı sakinleştirin. Tarama fırçasının üzerine tozu serpin. Normal bir şekilde tarayın. Fırçanın kılı ucunun deri yüzeyine temas etmesini sağlayarak kulaklar, ön bacaklar, karın kısmı dahil tüm bedenine uygulayın. Tozun göze kaçmamasına dikkat edin. Eğer hayvanınızda dış parazit varsa her gün kullanın. Koruma amaçlı iki haftada bir uygulayın. Yetişkin ve yavru kedi ve köpeklerin kullanımına uygundur. Yataklara ve halılara da serpebilirsiniz.
İç parazitler için: İç barsak parazitlerinde de gıda olarak tüketime uygun bir diatomik toprak iki hafta boyunca hayvanınızın öğünlerine serpilebilir. Böylece barsaklardaki parazitlerin tutunan bacaklarının kopmasına ve parazitlerin düşürülmesine yardımcı olur.
Uyarılar: Göze kaçarsa hafif sıcak suyla iyice yıkayın. Çocuklardan uzak tutun. Tozu solumayın, uygularken maske takmak isteyebilirsiniz.
Pire Tasması:
Bitkisel özlü pire tasması kullanın. Pyrethin ve diğer zehirleri içeren pire tozlarından, pire damlalarından ve pire tasmalarından uzak durun.
Kaynak: Milliyet