BULAŞMA;
Kediler arasında bulaşma kolaydır. Salya , gözyaşı gibi vücut sıvılarında bulunan virus bir arada yaşayan kediler arasında , birbirlerini yalarken , aynı mama ve tuvalet kabını kullanırken , kavga esnasında ısırık yaralarıyla da bulaşabilmektedir.Ayrıca kan nakli ile de bulaşma söz konusudur.
Virusun bulaştığı her kedide enfeksiyon görülmeyebilir.Virusa maruz kalan kedide oluşabilecek muhtemel senaryolar;
- Kedilerin yaklaşık %30’u enfeksiyona karşı koyar ve virusu yener.Bu kediler bir süre içinde FeLV’e karşı bağışıklık kazanabilir.
- Kedilerin yaklaşık %30’u taşıyıcı rol oynamaktadır.Salyayla hastalığı şaçar.
- Kedi enfekte olur.Vücut direncine bağlı olarak bir süre içinde hayatını kaybeder.
BELİRTİLER;
Lenf yumrularında şişlikler , iç organ ve lenf bezlerinde tümörler , sindirim sistemi tümörleri , bağırsaklarda tıkanıklıklar , zayıflama , iştahsızlık , halsizlik , değişken vücut ısısı , üremi , anemi , mukozalarda solgunluk,bağışıklık sistemini baskılayan virusun etkisiyle her türlü enfeksiyona yakalanma ve iyileşememe , sindirim sistemindeki dejeneratif bozukluklara bağlı kanlı kronik ishal ve son aşamada da sinirsel bozukluklar görülmektedir.
TEŞHİS;
Hastalığın kesin teşhisi kan örneklerinden ELISA testi yapılarak konulmaktadır.
TEDAVİ VE KORUNMA;
Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hasta hayvanlara yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek , bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve ikincil enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla destek tedavi uygulanır.FeLV pozitif kedilerin uygun bakım , beslenme ve stresten uzak bir bakımla yaşam süreleri uzamaktadır.
Sağlıklı kedilerimizi ise uygun aşılama programıyla hastalıktan uzak tutabilmektesiniz. Yavru kedilerde 9- 10 haftalık olduklarında ilk aşılama yapılabilir.İlk aşılamadan 3-4 hafta sonra ikinci doz aşılama yapılır.Sonraki tekrarları ise senede bir kez yapılarak etkili bağışıklık sağlanabilmektedir.