MİNİK DOSTUM

Kedi Bakımı

olu-taklidi-yapan-kedi-01Kedinizin kendini güvende hissedebileceği kendine ait bir yuvası, her zaman temiz tuvalet kabı ve temiz suyuyla maması hep aynı yerinde durmalıdır.

Uzun tüylü kedilerde günlük bakım olarak tüylerin fırçalanması, gözlerin temizlenmesi gerekir. Tüylerin ve derinin bakımlı ve sağlıklı kalmasını sağlamak için beslenmelerine ve gerekli vitamin takviyelerine dikkat edilmelidir. Hayvanınızın tüy yapısına uygun olan fırçalar seçilmeli ve buna alışmaları sağlanmalıdır. Bu yüzden de fırçalama işlemine de yavruyken başlamakta yarar vardır.  Günlük olarak parmak araları kontrol edilmeli , batan veya sıkışan bir cismin iltihabik bir duruma yol açması engellenmelidir. Kendine ait top ve oyuncaklar onun sıkılmasını ve koltukları tırmalamasını engeller.

Kediler banyo yapmaktan hoşlanmazlar ve tüylerini yalayarak temizlerler. Bu yüzden de tüylerinin günlük olarak taranması önemlidir. Bu sayede tüy yumaklarını yutmaktan kedinizi alıkoymuş olursunuz.

Hoşlanmasalar da kediler de banyo yapabilirler. Ancak derilerinin hassas olduğunu göz önüne alınarak mutlaka dermatolojik şampuanlar kullanılmalı, asla insanlara özel ürünler kullanılmamalıdır.

Kediler, köpeklere göre tuvalet konusunda çok daha problemsizdirler ve kabı temiz olduğu sürece, kızgınlık dönemi hariç, etrafı kirletmezler. Çoğu zaman kedinize tuvalet kabının yerine bir kez göstermeniz yeterlidir.

0-2 HAFTA:

*Annelerinin bakımında olan bu dönemdeki yavrular,zamanlarının tümünü süt emerek ve anneleri yanlarında yokken ağlayarak geçirirler.Bu dönemde fiziksel organlar yavaş yavaş belirginleşecek,gözler kapalı kalmaya devam edecek ve tüyler şekil almaya başlayacaktır.

*Annelerinin bakımında olmayan sizin sahiplenmek durumunda kaldığınız bu evredeki kediler,bakımı zor ve sürekli dikkat isteyen bebeklerdir..
Annesinin yerini alacak,sık sık karnını doyuracak,altını temizleyecek ve vücut bakımını yapacaksınız!

*Öncelikle,Pet Shop yada Veteriner Kliniklerinden edineceğiniz bir (hayvanlar için özel)biberon ve anne sütü değerlerine yakın mama tozu yada sütü ile işe başlamalısınız.İnek sütü kullanmanız belki onu öldürmeyecek ama yeterince besleyemeyeceği gibi,ağır ve yağlı geleceği için ishal olmasına sebep olacaktır.Bunu yapmak zorundaysanız süt, ılık,taze ve yarı yarıya suyla karıştırılmış olmalıdır.

Biberon,insanlara kullanılan biberonlardan olmamalıdır!Bunun sebebi,ucun büyük olması,ağzıyla kavrayamaması ve boğaza kaçırılan 1 damla gıdanın ciğerlere dolarak nefes almasını engellemesi ihtimalinin yüksek olmasıdır.

Yemek araları,dün boyu hangi sıklıkta besleyebiliyorsanız diye tarif edilebilir!Yani her yarım saatte bir azar azar beslemek,kendisi emebilen bir bebek için ideal öğünlerdir.

*Karnını doyurduğunuz bebeğinizin tuvaletini de yaptırmalısınız:)Bunu için hemen her yemek sonrası nemli bir pamuk  yardımıyla annesinin onu yaladığı hissini vererek idrar yaptırabilirsiniz.Kakasını kendi yapacaktır ancak dışarıya atmakta zorlanıp zorlanmadığını kontrol etmek size düşecektir..

*Vücut bakımında diğer önemli bir konu da,gözlerdir.Henüz açılmamış olan gözler,çapaklanma ve akıntı yapabilir.Annesinin yerine gözleri temizlemek görevi de de sizin bakımınızda olacak..Eczaneden edinebileceğiniz serum fizyolojik yada temiz su-pamuk yardımıyla bastırmadan ve gözleri aralamaya çalışmadan sık sık göz çevresini silmeli ve temiz tutmalısınız.

Bebek,sütü kendi emmelidir,siz onun ağzına sütü sıkmamalısınız!

2-4 HAFTA:

Bu döneme gelmiş bebek kediler, anne bakımındaysalar iyice ortaya çıkmaya,annelerinin yanından hafif hafif uzaklaşmaya başlamışlar demektir.

Dişler henüz patlamamış,düşe kalka yürüme denemeleri son safhada iyice belirginleşmiştir..Gözler açılmış,tüyler uzamaya başlamıştır ve annelerine itaat etme yolunda hızla ilerlemektedirler.

Sizin bakımınızdaki bu evrede bulunan bebekler,yaygın tabirle kendilerini kurtarmışlardır.Yürüme denemelerindeki bu bebekler,ayakkabılarınıza ulaşmamalı, mümkün olduğu kadar belli bir bölgede barınmalıdırlar 4 haftalık dönemde,püre halindeki gıdaları (et-sebze-balık)ve bebek konservelerini yemeye başlayabilirler.

4-8 HAFTA:

Bu dönem,parazit tedavisi ve ve aşılamaların başladığı oldukça hareketli bir dönemdir.Kediler tuvalet kaplarını kolayca benimser ve kuru mama yemeye başlayabilirler..Kuru mamalar,tercihen profesyonel ve bebek yaş grubuna göre seçilmiş olmalıdır.Kemik ve kas gelişimi,vücut değerleri bakımından vitamin-mineral katkıları kullanmaya başlayabilirsiniz.Bu ürünler her yaşa uygun seçilmeli,hekim tarafından önerilmelidir.Bu dönemle beraber sizin bakımınızda yavaş yavaş çıkmaya,önce evinizi sonra uzak çevreyi tanımaya başlar.

2-6 AY:

Bu evre,ilk yıl aşılamalarının tamamlanacağı,dişlerin yenileneceği,uzun tüylü kedilerin banyoya alıştırılacağı ve artık yetişkin olma yolunda adım atacakları bir evredir.Bazı kedilerde ırk,cinsiyet farklıklarıyla gözlenen ilk kızgınlık belirtileri görülebilir.Eşleşme istenmediğinde kısırlaştırma ve kastrasyon için en uygun zamandır.Bu sayede hormonlar tamamen çalışmaya başlamadan hem onun sağlığı hem evinizdeki çiş problemlerini çözmüş olursunuz.Bu dönemin başında tırnaklarını kullanmayı  öğrenen kediniz için bir tırmalama tahtası edinmenizi öneririz!Aksi taktirde koltuk ve benzeri yerlerde tırnak bileyerek bunu ilerleyen yaşlarda da alışkanlık edinebilecektir!

6-12 AY:

Kedilerde genellikle yemek öğünü yoktur bu nedenle başlangıçtan bu yana verdiğiniz mamalar 12.ayın sonuna kadar sadece hekim tarafından kiloya göre gramaj arttırılarak devam eder.Uzun tüylü kedilerde bu dönem, ilk traş için uygun bir dönemdir.Bundan başta pek hoşlanmayacak 1-2 gün sakinleşecek,belki saklanacak, ancak rahat edecektir.Diğer traşlardan sonra zaman içinde bu problem ortadan kalkar!

Sık seyahat eden ve onu pansiyona emanet edecek bir kişiyseniz size önerimiz,terkedilmişlik duygusunu erken dönemde sorunsuz atlatmasını sağlamak için kedinizi arada bir 1-2 günlüğüne bırakıp geri almanızdır!

Böylece kediniz size geri dönecek ve bunun arada bir normal olduğunu erken dönemde kavrayacaktır.