Teşhis Hakkında:
Kedi astımı diğer adıyla alerjik kedi bronşiti kedilerin her yaşta yakalanabildiği hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan kedilerde atak tarzında solunum güçlüğü ve hırıltılı, ıslık sesli solunum duyulur. Bazı kediler köpek gibi ağızlarını açarak nefes alıp verirler. Astımlı kediler akciğerdeki hava yollarının tıkanması veya daralmasından dolayı güç nefes alırlar. Bu daralma kedinin aldığı hava miktarını azaltır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde bu daralma oluşan hasarlardan dolayı kalıcı hale geçebilir ve hayat tehdit edici bir durum oluşur.
Kedi astımı çevresel alerjenler tarafından tetiklenir. Sigara dumanı, kedi kumu tozu, halı tozları, ev temizlik ürünleri , mevsimsel polenler gibi.
Veteriner hekiminiz teşhis koymadan önce ciddi diğer akciğer rahatsızlıklarının olmadığını anlayabilmek için bir takım testler yapabilir.
Kedilerde kalp kurtları kedi astımının klinik belirtilerini verir. Bunun için dışkı testi yapılarak bu parazitin yumurtaları aranabilir. Akciğerlerden alınan lavaj sıvısından bazı testler yapılması da gerekebilir. Bu sedasyon altında soluk borusuna steril sıvının verilip geri alınması ve laboratuvara gönderilmesiyle gerçekleşir.
Teşhis ile Yaşamak:
- Bu hastalıkta krizlerin geçmesini sağlayan ilaçlar mevcuttur. Ancak bu ilaçlar hastalığın gelişimini maskeleyerek ilerlediğinin anlaşılmasını da engelleyebilir. Bu yüzden sadece ilaca güvenmemeli astımı tetikleyen alerjenlerden de kedinizi uzak tutmaya çalışmalısınız. Bunun için:
- Kedinizin sigara dumanına maruz kalmasını önleyin.
- Evinizi ev akarlarına etkili süpürgelerle süpürün.
- Evinize hepa filtreli polen tutucu hava filtresi almayı düşünün.
- Parfüm kullanmayın. Ev kokuları ve sprey kullanmayın.
- Evdeki halıları kaldırabilirsiniz.
- Kedi kumu yerine kağıt kırpıntısı kullanabilirsiniz.
Tedavi:
Acil Durumlar ve Astım Krizi:
Solunum güçlüğü çeken kediler (hayvanlar) acilen veteriner kliniğine götürülmelidir. Mümkün olduğunca kediye sakin yaklaşılmalıdır. stres kedideki solunum güçlüğünü kötüleştirebilir. Solunum güçlüğü çeken hayvanların agresifleşebileceğini unutmayın.
Klinikte kedinize oksijen ve solunumu rahatlatacak ilaçlar uygulanabilir. Eğer daha önce konulmuş bir teşhis yoksa veterinerhekiminiz göğsün durumunu görmek için röntgenler çekebilir. Akciğerde sıvı birikmesi, tümör vb hastalıklar da benzer solunum krizlerine yol açabilir.
Hastalığın Uzun Dönemli İdaresi:
Hastalığın idaresinde en önemli prensip kedi ile alerjenleri karşılaştırmamaktır. Bu şekilde kontrol altına alınamayan hastalarda ilaç tedavisi uygulanabilir.
Neleri Yapmalısınız?
- Reçete verildi ise uygun bir şekilde uygulamalısınız.
- Neyin alerji krizini tetiklediğine dikkat edin eğer bulursanız ortamdan uzaklaştırın.
- Solunum güçlüğünü gösteren kedileri öğrenirseniz daha ilk belirtiler başladığında krizi yakalayabilirsiniz.
Neleri Yapmamalısınız?
- Eğer ilaç yutturmak kedinizde stres yaratıyorsa yutturmaya zorlamayın.
- Reçete edilmiş ilaçları kafanıza göre aniden kesmeyin.
Veteriner Hekiminizi Ne Zaman Aramalısınız?
- Eğer ilaç yutturmakta güçlük çekiyorsanız.
- Randevunuza gelemeyecekseniz.
- Reçete edilen ilaçların yan etkilerini gözlemlerseniz. (veteriner hekiminiz belirtecektir.)
- Takip Etmeniz Gereken Belirtiler:
- Ağız açık solumun,
- Öksürük,
- Nefes alıp verirken ıslık sesleri duyulması.