Su ihtiyacında azalma: Kuru mama midede şiştiği için çok su içirtirken, çiğ et içindeki su bu ihtiyacı azaltır.
Dışkı miktarında azalma: Normalde kuru mama vücuttan yaklaşık 14 saatte atılırken, çiğ besinler hızlı sindirilir, büyük oranda öğütüldüğü için hayvanın dışkısı ufak ve kokusuz olur. Kuru mama ile beslenirken evin en ucundan bile kokuyu duyardım, şimdi ancak kumlarına baktığımda dışkıları farkediyorum.
Vücut kokusunda azalma: Köpeklerin aşırı kokusunu azaltır. Koku deri problemlerinden kaynaklanır. Sağlıklı bir beslenme ile bunlar giderilir. Kedilerin ise çişleri, dolayısıyla kumları daha az kokar. Benim kedi odasındaki kokuda büyük azalma oldu.
Diş taşlarında azalma: Çiğ kemikler sayesinde kuru mama artıklarını dişlerde oluşturduğu tartar azalır. Eti çiğnerken diş etlerine masaj olur. Bir süre sonra hayvanınız bembeyaz dişlere sahip olur.
İlk önce kedi veya köpeğinizin kaç kg geldiğini ölçün. Ben kedim ile birlikte tartıya çıkıp kendi kilomu düşüyorum. Büyük köpekler de veteriner hekimler tarafından tartılabilir.
Bir kedi veya köpeğin günlük çiğ besin ihtiyacı et ve kemikler birlikte ağırlığının yaklaşık %2-3 oranına denk gelir. Yetişkin hayvanınızın kilosunu sabit tutmak için % 2, zayıflatmak isterseniz % 2’den daha azı yeterli olacaktır. Kilo almasını isterseniz de % 3. Büyümekte olan yavrular, ufak köpekler, dev cinsler, hamile hayvanlar veya çok aktif köpekler için bu oranı %4-5 ve üstünü düşünebilirsiniz. Hacimsel olarak hayvanın bir günlük öğünü kafasının boyutları kadardır.
4.5-5kg gelen aktif bir kedinin günlük ihtiyacı 150gr kadardır. Yeme miktarları aynen insanlarda olduğu gibi hayvanın metabolizmasına da bağlıdır. Kimisi daha az yer, kimisi daha çok yer. Yaklaşık 25 kg gelen bir köpek için de günlük beslenme miktarı 500-750gr arasındadır.
Kaynak: Milliyet