Berger de Picard Fransa’da halen kullanılmakta olan bir çoban köpeğidir. Vücut yapısı orta büyüklükte, kaslıdır ve boyu yüksekliğinden fazladır. Başı vücuduyla orantılı, kafatası ve burun eşit uzunluktadır. Kulakları dik, kulak kaidesi geniş ve uçları yuvarlaktır. Kürkü iki tabakadan oluşan uzun tüylü (5-6 cm) ve kaba yapıdadır. Vücuttaki tüylerin aksine baştaki tüyler kısa olup göz üzerinde, burun ucunda ve çenede kaş, bıyık, sakal oluşturur. Burun ucu büyük ve daima siyah renktedir. Tüylerinin rengi gri, gri-siyah gölgeli, gri-mavi, gri-kızıl, veya açık kahverengidir. Bazen göğüs bölgesi ve ayak uçları beyaz olabilir. Berger’in uzun ve tüylü kuyruğu genellikle bacaklar arasında aşağıda tutulur ve kuyruğun ucu “J” harfine benzer bir kıvrım yapar.
Karakteri
Berger de Picard, Fransa’da yapılan hayvancılığın İngiltere’den farklı yapıda olması nedeniyle İngiliz çoban köpeklerine fazla benzemez. İngiltere’de hayvancılık daimi açık meralarda yapıldığı için köpekler daha hareketli, koyunları gütmeye elverişli tabiattadır. Oysa Fransa’da koyunların gündüz açıkta, gece kapalı barınaklarda bakılması ve çevrede çok fazla yırtıcı hayvan olması nedeniyle çoban köpeklerinin koruyucu ve bekçi içgüdüleri de gelişmiştir. Bu nedenle Berger’ler koruma ve polis köpeği olmaya yatkın hayvanlardır. Canlı, enerjik, sahibine düşkün olmalarının yanısıra çocuklarla ve diğer hayvanlarla da iyi anlaşırlar. Berger Picard sosyal bir köpek ırkıdır, bu nedenle yavru dönemlerinde arkadaşlar, komşular ve yabancılarla biraraya gelmeye alıştırılmalıdır. Avlanma içgüdüsü genellikle yoktur, fakat bazılarında havlama problemi olabilir. Berger aileden izole edilip bahçede beslenecek bir tür değildir. O daima sahibiyle beraber olmak ister. Ev içinde Berger oldukça sakin bir köpektir ve günün bir bölümünde yalnız başına kalmaya alışabilir.
Yaşam Ortamı
Berger Picard, düzenli egzersiz yaptırıldığı takdirde rahatça apartman dairesinde beslenebilir. Bahçeli bir evde besleniyorsa, gün içinde yeteri kadar hareket ettiği sürece bahçenin büyüklüğü önemli değildir. Ancak alan ne kadar geniş olursa olsun Berger kendi haline bırakılırsa bahçede tek başına olmak yerine evde sahibiyle ve aileyle birlikte olmayı tercih eder.
Egzersiz İhtiyacı
Bu ırk oldukça fazla egzersize ihtiyaç duyar. Yüzmekten, uzun yürüyüşlerden ve sahibi bisiklete binerken yanında koşmaktan hoşlanır.
Bakımı
Kürkünün kalın ve su geçirmez üst tabakasının ayda bir veya iki kez fırçalanması ve taranması yeterlidir. Hatta mümkünse sadece tüy döküm mevsimi olan ilkbahar ve sonbaharda bir kaç gün boyunca fırçalanması daha uygun olur. Tüyler yıkanmamalı ve traş edilmemelidir. Bu ırkın köpeklere özgü kokusu yoktur.
Kökeni
Berger de Picard ismini Fransa’nın kuzeydoğusunda bulunan Picardie bölgesinden alır ve bilinen en eski çoban köpeği ırklarından biridir. Bazı kaynaklara göre MS 800 yıllarında Keltler tarafından, bazılarına göre ise orta çağda Asya’dan Avrupa’ya gelen kavimler tarafından getirilmiştir. Bazı araştırmacılar ise bu ırkın daha yaygın olarak bilinen Briard ve Beauceron ile veya Hollanda ve Belçika çoban köpekleri ile ortak orijinleri olduğunu savunmaktadır. I. ve II. Dünya savaşları sırasında nesli tükenme noktasına gelmiş, günümüzde Fransa’da 3000, Almanya’da ise 350 kadar Berger kalmıştır. Berger de Picard 1 Ocak 1994’te United Kennel Club tarafından resmi olarak tanınmıştır.