MİNİK DOSTUM

Beauceron

Beauceron, iri atletik yapılı iş köpeğidir. İri, kaslı yapısına karşın hantal değildir. Uzun bir burun yapısı vardır. Uzun, güçlü bir görüntüye sahip başı gövde ile orantılıdır. Kulaklar baş üzerine yerleşmiştir. Kesilerek dik bir görüntü sağlanabileceği gibi kesilmeden doğal olarakta bırakılabilir. Doğal kulak yapısı yanağa doğru kıvrık ve çok uzun değildir. Koyu ela ve kahverengi olabilen gözleri yatay ve hafif oval görünümlüdür. Boyun düz ve gövdeye uyumludur. Göğüs, geniş, uzun ve derindir. Kürkü tek katlı, kısa ve yoğundur. Yumuşak ve ipeksi yapıdaki kürkü, siyah – kahverengi, siyah – kahverengi – gri (alaca) olarak iki renk kombinasyonunda görülebilir. Yanaklarında, göz üzerinde nokta şeklinde, göğüs kısmında ve bacaklarda sarımsı (sincabi ) tüyleri vardır. Kuyruk, dize kadar uzundur. Koşu dışında kuyruğunu kıvrık “J” şeklinde tutar. Ön ve arka ayaklar büyük, yuvarlak ve kompak yapılıdır. En belirgin özelliği ise çift tırnaklı olmasıdır.

Karakteri

Beauceron, zeki, nazik, korkusuz, kendine güvenen ve sadık bir ırktır. Cesur ama bir o kadarda ihtiyatlıdır. Yabancılarla arası iyi değildir. Yabancılara karşı tetikte ve dikkatlidir. Çocuklarla çok iyi anlaşır. Ailesine karşı sevgi doludur ve çok iyi koruyuculuk yapar. Sahibine çok bağlıdır. Çok eğlenceli, oyuncu, aktif ve çalışkan bir köpektir. Çalışmaya çok istekli olan Beauceron’un bir köşede oturmasını bekleyemezsiniz. Ev içerisinde bir gölge gibi sahibini takip eder ve hareketlidir. Komutları öğrenebilir, doğasından gelen iz sürme, koruma, çeviklik ve itaat gibi özellikleri ile ailesi için iyi bir bekçidir.

Yaşam Ortamı

Beauceron, bahçe yaşamına uygun bir köpektir. Bahçe de kendini daha mutlu hissedecektir.

Egzersiz İhtiyacı

Beauceron, zihinsel ve fiziksel bütün aktivitelere ihtiyaç duyar. Bütün aktiviteleri en iyi şekilde yapar. Değişikliğe ihtiyacı vardır. Düzenli uzun yürüyüşler yaptırmalı ve güvenli bir alanda özgürce koşmalarına izin vermelisiniz.

Bakımı

Kısa ve tek katlı tüylerin traş ihtiyacı yoktur. Ortalama bakıma ihtiyacı olan tüyleri bir miktar dökülür. Haftada 1 yada 2 kez fırçalanarak ölü tüylerin alınması yeterlidir. Özellikle tüy döküm zamanlarında fırçalamaya özen gösterilmelidir. Aksi halde kanepe, halı, giysi ve ev içerisinde tüylerini bulabilirsiniz.

Kökeni

Fransa’da yaygın olarak bilinen ırkın kökeni 16. yy’a kadar uzanır. 1578 yılı Rönesans el yazmalarında yer alan Fransız çoban köpeğinin farklılaşması ile Beauceron ve Berger de Brie (Briard) olarak iki ırkın geliştiği düşünülmektedir. Beauceron 1863 yılında Paris’te ilk köpek Fuarında Pierre Megnin tarafından tanıtılmış ve 1897 yılında kurulan ilk çoban köpeği kulübünce Beauceron ve Briard iki ayrı ırk olarak kabul edilmiştir. Berger de Beauce (Beauceron) kısa düz tüylü, Berger de Brie (Briard) ise uzun tüylüdür. Her iki ırkın mizacı seçici üreme programları ile geliştirilmiş ve 1889 yılında, cins adı ve standartları belirlenmiştir. Onsekizinci yüzyılın sonuna doğru, güçlü ve kötü hava koşullarına dirençli bir cins haline getirilmiştir. Kırsal hayata uyum sağlayabilen, çalışkan bir çoban köpeğidir. Sürüsünü savunurken cesur ve hırçındır. İnsanlarla ilişkilerinde naziktir. İyi bir çoban köpeği olmasının yanısıra bekçlik ve koruma özelliği ile Fransız ordusu tarafından savaş döneminde aktif olarak kullanılmıştır. Bekçiliğinin yanısıra savaş döneminde mesaj taşımak, mayın tespit, yaralı bulmak, ön hatlara yiyecek ve mühimat taşımak için de kullanılmıştır. Beauceron, Berger de Beauce, Bas Rouge (kırmızı çorap) olarak bir çok isimle tanına ırk muhtemelen Doberman ırkının gelişmesine katkıda bulunmuştur. İkinci dünya savaşı’na kadar neredeyse Fransa dışında bilinmeyen Beauceron, 27 Haziran 2007 tarihinde Amerikan Kennel Club, 11 Şubat 2008 tarihinde Westminster Kennel Club Dog Show tarafından çoban köpeği olarak tanımlanmış ve tanıtılmıştır. Bugün hala Fransa’da çoban ve bekçi köpeği olarak kullanılmasının yanısıra, Fransız polisi ve ordusu tarafından da kullanılan Beauceron, Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’da bekçi ve refakatçi olarak popülerlik kazanıyor olmakla birlikte Amerika’da nadir olarak görülmektedir.