Bearded Collie

Hayranları tarafından “Beardie” ismiyle de anılan Bearded Collie, orta büyüklükte, çevik bir çoban köpeğidir. Sürekli kuyruğunu sallar ve kaba tüylü bir kürkü vardır. Eski İngiliz Çoban Köpeğinin atasıdır ve belirgin benzerlikleri vardır. Beardie’nin uzun bir kafası, kısa burnu ve bütün vücudunu kaplayan kaba tüylü bir kürkü vardır. Bu kürkü çenesinin altında bile olur (Beardie ismi de çenesinin altındaki tüylerden gelir). Yoğun, hava koşullarına dayanıklı dış tüylerinin altında kalın, yumuşak alt tüyleri vardır. Kafası ve dişleri büyüktür. Gözleri birbirinden uzaktır ve renkleri kürküyle uyumlu renklidir. Kulakları kafasına yakındır ve köpek heyecanlanmadıkça düşük durur. Beardie aktif, güçlü kuvvetli ve gürbüzdür. Köpeğin hayatı boyunca kürkünün rengi birkaç kez değişir. Doğumdan sonra yavrunun kürkü solar ve açık gri ya da krem rengi olur. Köpek erişkin olduğunda rengi tekrar koyulaşır ve siyah, kahverengi, mavi ya da açık kahverengiden biri olur. Kürkünün kesin rengi yavru haliyle bir yaşındaki hali arasında bir renkte olur.

Karakteri

Zıplamasıyla bilinen coşkulu Bearded Collie, sizi neşeli ve sevgi dolu hareketleriyle büyüleyecektir. Çok oyuncudur, hareketlidir, her zaman kuyruğunu neşeyle sallar. Çocuklar için mükemmel bir arkadaştır. Daima heveslidir, kendinden emindir. Erkekleri daha dışa dönük ve cesur olmaya, dişileri ise daha sakin ve uysal olmaya meyillidir. Beardie’nin insanlarla birlikte olmaya ihtiyacı vardır ve yapacak birşeyi olmadan yalnız bırakılmamalıdır. Eğlenceli ve çok enerjik köpeklerdir. Pek çok aktivite için terbiye edilebilirler. İtaatkarlık eğitimi Beardiler için şarttır çünkü bazen çok inatçı olabilirler. Gürültüyle havlarlar ama bekçi köpeği değildirler.

Yaşam Ortamı

Bearded Collie apartman hayatı için tavsiye edilmez. İç mekanlarda oldukça hareketlidirler ve orta büyüklükte bir bahçe onlar için yeterlidir. Bearded Collie dışarda uyuyabilir ve harika bir çiftlik köpeği olur. Fırtınalı ve yağmurlu ortamlara da uyumludurlar, çünkü bu köpekler her hava koşulunda dışarıda olabilirler. Bu köpekler her zaman dışarda olmayı tercih ederler.

Egzersiz İhtiyacı

Çok aktiftir ve çok egzersize ihtiyacı vardır.

Bakımı

Uzun, karışık tüylerini her gün fırçalamak önemlidir. Tüyler kolaylıkla karışıp topaklaşabilir. Özellikle tüy dökme dönemlerinde her gün iki kez fırçalanmalıdır.Fırçalamadan önce tüylerini biraz suyla ıslatarak nemlendirmek daha kolay taranmasını sağlar. Gözleri, kulakları ve patileri her gün konrol edilmelidir. Pek sık yıkanması gerekmez. Yoğun tüyleri nedeniyle dış parazitleri farketmek zordur. Bu nedenle düzenli olarak dış parazit ilaçlarını kullanmak gerekir.

Kökeni

Bearded Collie Polonya Çoban Köpeği ‘nin soyundan gelir. İskoçyaya getirilen Polonya Çoban Köpeği, orada yerel çoban köpekleriyle çiftleştirilmiştir ve bu Bearded Collie ırkının temelini oluşturmuştur. Yüzyıllar boyunca bu köpekler İskoçya’da hem koyunları hem de sığırları gütmek için kullanılmıştır. “Highland Sheepdog”, “Highland Collie” ve “Hairy Moved Collie” gibi değişik isimlerle anılmışlardır. Collie kelimesi İskoç lisanında çoban köpeği anlamına gelir ve kökeni “colley” ya da “coaley” denilen, yüzü siyah renkli kuzulardan gelir. Bearded Collie adı ise bu köpeğin sakalı andıran, çenesinin altında, göğsüne doğru uzayan uzun tüylerinden gelir. Bearded Collie’nin sevilen karakteri ve görünüşü onu ideal arkadaş ve aile köpeği yapar.