*Derinin iltihaplı ve bakteriyel enfeksiyonlarındandır.
Hastalığın nedeni nedir?
*En sık görülen neden kaşıntı nedeniyle (tırmalama, travma, tahriş, ısırık yarası gibi) tahrip olan derinin enfekte olmasıdır. Enfeksiyonun oluşumunda sık görülen etken staphylococcus aureus türü mikroorganizmalardır.
*Ayrıca bazı bakteriler nedeniyle ikincil miks enfeksiyonlar oluşabilir. Yani asıl etkene bağlı olarak pyoderma şekillendikten sonra diğer bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla pyodermanın şiddeti artabilir.
*İmmun yetmezlik bulunan hayvanlarda sekunder, lokal ve yüzeysel pyodermiler yayılma eğilimi gösterirler.
*Yine organ veya sistemik hastalıklar, allerji ve dış parazitler deride pyodermayı hazırlayıcı ve artırıcı etkenlerdir. Alman çoban köpekleri ırka bağlı olarak pyodermaya daha yatkındırlar.
Hastalığın gelişimi nasıldır?
*Pyoderma olaylarında genellikle değişken bir tablo izlenir. Akut ve kronik seyirli olabilir. Deride tahribatın derecesine görede yüzeysel, epidermal ve derin şekilde oluşabileceği gibi, lokal veya yaygın pyoderma da şekillenebilir.
*Bu durum etkene ve derinin bozukluk derecesine göre farklılık gösterebilir. Hastalığın seyrinde asıl etken, derideki tahribatın şiddetidir. Derideki lezyon ne kadar derinse oluşan piyoderma da o oranda yaygın ve şiddetli olabilir.
*Başlangıçta deride sadece tırmık, kaşıntı, travma vb. yaralanmalara bağlı oluşan bir lezyon söz konusudur. Daha sonra bu lezyon mikroorganizmaların bulaşması ile iltihaplı bir yaraya dönüşür.
Hastalığın belirtileri nelerdir?
*Yüzeysel pyodermiler, kaşıntı ile seyreden bütün dermetozlarda sekunder olarak bulunurlar. Kızarık ve özellikle kılsız deri yüzeyinde berrak bir sızıntı görülür. Bazen sarı-kırmızı renk tonunda olabilir.
*Lokal ve derin pyoderma olayları çoğunlukla köpeğin yatış pozisyonunda yer ile temas eden dirsek, dirsek yanı, gögüs kemiği ve tarsal eklemlerinde şekillenen nasırların enfekte olması nedeniyle oluşur ve daha derin dokulara yayılabilir. Alman çoban köpekleri ve Collie’lerde lokalizasyonlar burun çevresinde olur. Kedilerde ise baş, bacaklar ve kuyruk kökünde lokalizasyonlar daha fazladır.
*Hastalık deride ani başlayan kızarıklık, papül ve püstüllerin oluşumu ile başlar. Bölgede şekillenen sızıntıya bağlı olarak kabuklar şekillenir. Kedilerde enfeksiyon bölgesinde ağrısız ödem ve apse oluşur. Bazen ateş olabilir. Kısa tüylü köpeklerde ve Alman çoban köpeklerinde parmaklar ve parmak arasında oluşan lezyonlar iltihaplı dermatitislere neden olabilir. Çoğu olayda kaşıntı ikincil semptom olarak gözlenebilir.
*Genel olarak lezyonlar vücudun değişik bölgelerinde görülebilir. Yine Alman çoban köpeklerinde, daha nadir olarak diğer ırklarda anüs çevresinde şekillenen derin fistüllü doku kayıplı perineal pyoderma şekillenir. Bu tür pyoderma da ağrı ve kaşıntı belirgin bir bulgudur.
*Allerjik nedenler veya başka bir enfeksiyon nedeniyle oluşan lezyonların sertleşerek nasır benzeri bir hal aldıkları da görülebilen belirtilerdendir.
Hastalıktan Korunma?
*Deride herhangi bir nedene bağlı olarak oluşan yaraların temizliğine dikkat edilerek hastalığın oluşumu engellenebilir.
Sonuç;
*Lokal ve genel tedavi uygulanır. Herzaman nüks ihtimali olan pyodermalar da gerekli tedaviler yapılmazsa septisemi riski artabilir. Tedavide kullanılacak antibiyotiğin seçilmesinden önce antibiyogram yapılması faydalıdır. Ayrıca bakım ve beslenme şartlarına dikkat edilmeli.