Kar yağışının ve don olaylarının bol olduğu soğuk kış günleri köpeğiniz için bazı tehlikeleri de beraberinde getirebilir. Özellikle bahçede bağlı olarak kalan köpekler ayaz gecelerde donma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.
Normalde serbest olan köpeklerde haraketlilikten dolayı vücut ısısı korunabildiğinden böyle bir durumun oluşması güçtür.
Donma durumunda, vücut ısısı aşırı düşer, çevreye karşı ilgi ortadan kalkar, dil ve diş etlerinde morarmalar yanında haraketsiz ve uyuklar haldedir. Özellikle kulak uçları, kuyruk ucu, burun ve ayaklar gibi organlar ilk donan yerlerdir. Bu nedenle öncelikle bu organları kontrol ederek daha kolay karar verebilirsiniz.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda köpeğinizi ılık bir ortama alarak vücut ısının yavaş yavaş artmasını sağlamalısınız. Hemen bir ısı kaynağının yanına almak ani vücut ısının artışına ve buna bağlı olarakta dolaşım bozukluğuna ve şoklara neden olabileceğinden sakıncalıdır. Vücut ısısını artırmak amacıyla masaj uygulamaları yapmak dolaşımı hızlandıracağından faydalıdır.
Soğuk kış günlerinde köpeğinizin yaşayabileceği önemli sorunlardan biride üşütmelerdir. İhtiyaçlarını gidermek için dışarıya çıktığınızda uzun yürüyüşlerden kaçınmalı ve süreyi biraz kısaltmalısınız. Eğer kısa tüylü bir ırk ise yünlü veya hava geçirmeyen anorak tarzı elbise giydirmenizin büyük faydası olacaktır. Tüyleri fazla ıslandıysa mutlaka havlu veya fön makinasıyla kurutmalısınız. Halsizlik, iştahsızlık ve ateşle kendini belli eden üşütme durumlarında vakit kaybetmeden veteriner hekiminize danışmanız ve gerekli önlemleri almanız faydalı olacaktır.
Karşılaşabileceğiniz bir diğer sorunda ishal ve kusma gibi gastrointestinal sistem bozukluklarıdır. Çoğunlukla üşütmelerle ilgili yaşanan bu durum bazende merak edilerek yenilen kar nedeniyle oluşabilir. Özellikle ilk kez kar ile karşılaşan köpeklerde bu değişik beyaz maddeye karşı büyük bir merak söz konusudur. Onları cezbeden bu soğuk madde ilk anda keyif verici olsa da daha sonra oluşabilecek mide üşütmesine bağlı problemler ve kusmalar hiç de hoş olmayacaktır.
Eğer köpeğiniz bahçede kalıyorsa normallerin oldukça altında seyreden bu havalarda köpeğinizi geceleri içeriye almanız fayda sağlayacaktır. Ancak böyle bir imkanınız yoksa mutlaka bir kulübede barındırmalısınız. Kulübesinin kapısı giriş ve çıkışına engel olmayacak şekilde bir örtü veya haraketli kapı ile kapalı olmalıdır. Kulübenin yer seviyesinden biraz yüksek olması ve tabanında bir battaniyenin bulunması oldukça faydalı olur.
Özellikle Siberian Husky gibi kışı seven soğuk iklim köpekleri karda oynamaktan keyif alırlar. Ancak her ne kadar Husky’ler kar köpekleri olsada alışık olmadıkları bu ısı farkı nedeniyle üşütme olasılıklarının yüksek olduğunu da hatırda tutmak gerekir. Bu nedenle dışarda yapılan gezintilerden sonra tüylerini iyice kurutmanız faydalı olacaktır.