Bazı dişi kedilerde kızgınlıktan 6-10 hafta sonra çiftleşme olmamasına rağmen gebelik belirtileri görülür. Bu duruma hayali gebelik denir. (Çiftleşmenin olduğu ama gebeliğin gerçekleşmediği durumlarda da hayali gebelik görülebilir.) Belirtiler fizyolojik ve psikolojik olabilir. Memelerden süt gelmesi, iştah ve kilo artışı,karın ağrısı ve karında kasılmalar, hareketlerde azalma, karın bölgesinde şişme fizyolojik belirtilerdir. Kedinin tedirginleşmesi, dışarı çıkmak istememesi, oyuncaklarına farklı (yavrusuymuş gibi) davranması, doğum için yer hazırlaması uzun uzun yalanıp kendini temizlemesi hayali gebelik geçiren kedide gözlemle nen psikolojik değişimlerdir. Bazı dişilerde fizyolojik değişimler olmaksızın sadece psikolojik değişim görülebilir. Hayali gebeliğin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Hormonal değişimlerin en önemli sebep olduğu düşünülmektedir. Kedilerdeki kızışma evresinde prolaktin seviyesindeki artışın progesteron hormonu seviyesindeki azalışın hayali gebeliğin oluşumunda rol oynadığı tahmin edilmektedir.
Hafif seyreden bazı hayali gebeliklerde belirtiler özel bir tedaviye gerek duyulmadan birkaç hafta içerisinde kendiliğinden yok olur. Uzun süren ve tekrarlayan hayali gebeliklerde veterineriniz size uygun bir tedavi önerecektir. Bazı hormon testleri ile sorunun kaynağı anlaşılmalıdır. Bazı sık tekrarlayan durumlarda kedinizi kısırlaştırmanız veya doğum yaptırtmanız önerilebilir. Kedinizin memelerinden süt geliyorsa , yavru bir kedi temin edip emzirmesini sağlamayın . Memelerdeki süt üretimi emildikçe artar. Bu durumda kedinizin hayali gebeliği daha uzun sürer.
Sık hayali gebelik geçiren kedilerde meme tümörü riski artar. Uterus(rahim enfeksiyonları) ve döl yatağı hastalıklarına daha çok rastlanılır.