Birçok köpek gök gürültüsünden, havai fişeklerin sesinden, şimşekten korkar. Aslında ‘korku’ tehlikelere karşı normal bir reaksiyondur. Fakat bu durum bazı hayvanlarda fobiye dönüşür ve gürültünün başlamasıyla beraber köpek ve sahibi kendilerini çok çaresiz ve sıkıntılı bir durumun içinde bulurlar.
Fobiler köpeğin yavru döneminde görülmeyebilir, yaş ilerledikçe ortaya çıkabilir. Korkular / Fobiler genellikle daha kötüye gitme eğilimi gösteren davranış bozukluklarıdır. Önceleri sadece şimşekten korkan köpek zamanla havai fişeklerden, araba fren sesinden, silah sesinden de korkmaya başlayabilir. Collie, German Shepherd, Beagle ve Bassed Hound ırkı köpeklerin gürültüye karşı fobi geliştirmeye daha yatkın oldukları belirlenmiştir.
Fırtına & Gök gürültüsü & Havai fişekler
En sık rastlanan fobilerdendir. İlk gürültünün duyulmasıyla beraber köpek evin en karanlık ve kuytu köşesine saklanır. Korkuya bağlı olarak titreme, aşırı salya-tükürük üretimi, çiş-kaka yapma, göz bebeklerinde büyüme, sık nefes alma, havlama, saklanma, itaatsizlik görülebilir. Tuft’s Üniversitesinin bir araştırmasına göre köpekler fırtınayla beraber statik elektrik yüklenirler ve bu elektriği boşaltmak için geçirgen zeminlere yatma ihtiyacı duyarlar. Zeminleri taş kaplı banyo ve mutfaklar bu iş için ideal alanlardır.
Fırtına sadece gürültüden ibaret bir durum değildir. Hava basıncının değişmesi, havanın kararması, yağmur sesi, şimşeğin ışığı da korkuyu tetikler.
Böyle bir durumda ne yapmalıyız?
- Köpeğinizin sakin ve korunaklı bir yer bulup saklanmasına müsaade edin. Köpeğiniz bahçede yaşıyorsa onu içeri alın.
- Evin perdelerini kapatın, ışıkları açın ki şimşeğin veya havai fişeklerin ışığı köpeğinizi rahatsız etmesin.
- Radyo-televizyonu açarak dışarıdaki sesleri perdelemeye çalışın.
- Gündelik hayatınıza devam edin. Köpeğinize aşırı ilgi göstermeyin; onu devamlı okşayarak teselli etmeye çalışmayın. Köpeğinizi teselli etmeye çalışırsanız köpeğiniz bir şeylerin yolunda gitmediğine daha çok inanacaktır ve korkusu artacaktır.
- Arada onunla sakin bir ses tonuyla konuşun. İlgisini başka bir şeye çekmeye çalışın. Onu oyuna davet edin ama çok ısrarcı olmayın.
- Eğer köpeğiniz saklandığı yerden çıkar ve yanınıza gelirse onunla neşeli bir ses tonuyla konuşun. Fırçayla tüylerini tarayın, masaj yapın; bunlar onu rahatlatacaktır. Fakat yanınıza gelmiyorsa siz yanına gidip bunları uygulamayın.
Yurt dışında gök gürültüsü-havai fişek sesi kasetleri/CD satılmaktadır. Bu seslere karşı fobisi olan köpeklere her gün 20 dakika bu sesleri dinletmek çok etkili bir tedavi yöntemidir. Dikkat edilmesi gereken nokta, bu seslerin köpeği rahatsız etmeyeceği bir volümde dinletilmesidir. Birkaç günde bir volüm biraz arttırılarak köpeğin seslere alışması sağlanır. Bu yöntem genellikle işe yarasa da, bu tip fobiler bir süre sonra tekrar ortaya çıkabilir. Çok ağır seyreden vakalarda doktorunuz sakinleştirici ilaçlar önerebilir.