1-) BELİRTİLERİNE GÖRE KAPLUMBAĞA HASTALIKLARI
Sulu gaita (İshal)
Muhtemel nedeni bağırsak enfeksiyonudur. Gaitadan örnek alınarak parazit yönünden muayene edilmesi gereklidir. Mide, bağırsak kurtları ishale neden olur. Ayrıca bakterilerin sebep olduğu ishaller yaygın olarak görülmektedir. Parazit ilaçları ve antibiyotiklerle tedavi edilebilinir.
Konsipasyon (Kabızlık)
Bağırsak peritaltiğinin azalmasına bağlı olarak, bağırsak içeriğinin sertleşmesi veya bağırsak içeriğinin dışkıya dönüştükten sonra dışarı atılmaması olarak görülen belirtidir.
Kabızlık kuru gıdalar ve tek yönlü beslenmeden kaynaklanabildiği gibi yoğun bağırsak kurtları nedeniyle kabızlık olabilir. Kış uykusuna bağlı olarak ta kabızlık görülmektedir. Kış uykusu yaklaşık beş aya yakın sürdüğü için bağırsak içeriğinin sertleştiği görülmektedir Nedenine göre parazit ilaçları veya su banyosu ile tedavi edilir.
Bağırsak Çıkması
Genellikle bağırsak kloakadan dışarı çıkar, anal bezlerle birlikte erkeklerde peniste dışarı çıkabilir. Kara ve su kaplumbağalarında bu durum sıklıkla görülmektedir. Bu durum bağırsaklardaki yabancı cisim ve konsipasyonlarda ortaya çıkmaktadır. Özellikle kış uykusu sonrası dönemlerde çok sık rastlanabilir. Eğer hayvan küçükse antiseptik kompreslerle %0,1’lik rivanol ile yapılır. Büyük kaplumbağalarda kloaka red edilir ve tütün kesesi ağzı dikiş atılabilir.
Göz Kapaklarının Şişmesi ve Kapanması
Tam olarak nedeni bilinmemekle beraber; su kaplumbağalarının yaşadıkları suların kirliliği ve A vitamini eksikliğinden ortaya çıktığı düşünülmektedir.
2-) KAPLUMBAĞALARDAKİ ÖZEL HASTALIKLAR
Kaplumbağalarda da diğer hayvanlarda olduğu gibi bakterilerin, virüslerin ve diğer etkenlerin neden olduğu çeşitli hastalıklar görülebilir. Bu hayvanların hastalıklarda korunmayı sağlayan özel savunma mekanizmaları ile ilgili fazla bir bilgi henüz mevcut değildir.
Akciğer Yangısı
Nedeni soğuktur, gırtlakta ıslık sesi, burun deliklerinden kabarcıklı sümük çıkar. Su kaplumbağalarında daha çok rastlanmaktadır. Kara kaplumbağaları akciğer enfeksiyonlarında duvara tırmanma hareketi yapmaktadırlar.
Böbrek Yetmezliği
Hayvanın boyun bölgesi derisi yüzük halkası şeklinde şişer. Kaplumbağa kafasını içeri çekemez. Tedavisi çok zordur.
Kabuk Kalınlaşması ve Şekil Bozuklukları
Kabuk parmaklarla palpe edildiğinde yumuşamış olduğu hissedilir. Nedeni, D Vitamini, Kalsiyum, Fosfor ve Ultraviyole ışık eksikliğidir. En çok kış uykusundan çıkan hayvanlarda ve tek yönlü beslenen hayvanlarda görülür.
Kabukta Dökülme ve Aşırı Boynuzlaşma
Kabukta dökülme fizyolojik olarak meydana gelmektedir. Eğer aşırı bir dökülme varsa hastalık akla gelmelidir.
Deride de zaman zaman dökülmeler olur, suyun içerisinde beyaz ince kalıntılar şeklinde izlenmektedir. Baş ve ayak derilerinde kalınlaşma veya lekeler oluşmasında vitamin eksikliği ve suların kirliliğinden dolayı oluşan mantar enfeksiyonları düşünülmelidir.
Parakeratoz
Yetersiz beslenmeye bağlı Vitamin A ve D’nin eksikliğine bağlı ortaya çıkan hastalıklardır.
Belirtileri: Epitel çözülmeleri genelde kabuğun deriyi koruyamadığı boyun, kloaka çevresi ve arka bacakların uç kısımlarında gözlenir. Deride kırmızı ve sarı sahaların ortaya çıkması gibi değişiklikler genelde simetriktir.
Tedavisi: Betadin (Iyot) banyosu, antibiyotikler A ve D vitamini takviyesi yapılmalıdır. Derinin kurumasını önlemek için yaralara antibiyotikli pomatlar sürülmelidir.
Salmonella
Kaplumbağalar Salmonella enfeksiyonu taşıyıcılarıdır. Çocuklar için tehlikeli olabilir.
Belirtileri: İştahsızlık, ishaldir. Kültür yapılarak sonuca gidilir. Antibiyotik ve vitamin verilerek tedavi yapılır.
Kaplumbağalar çocuklar için salmonella yönünde risk oluşturabilir. Eğer bakımlı bir hayvan ise bu riski taşımaz. Kaplumbağaların parazitleri kendine hastır. İnsanlar açısından tehlike oluşturmaz.
Kabuk Yaralanmaları ve Kırılmaları
Normal bir masa yüksekliğinden sert bir zemine düşen, üzerinden araba geçen veya köpek tarafından ısırılan kaplumbağalar yaralanabilir. Eğer hayvanın organlarında bir hasar yoksa kırılma ise antibiyotikli pomat sürülerek veya papatya çayı banyosu ile iyileşme sağlanır. Kırılma büyükse antibiyotikli bir pomatla doldurulduktan sonra üzeri bantlanır. Kabuk kırığı ve yaralanma ile birlikte organlarda hasar varsa o zaman veteriner hekim tarafından mutlaka görülmelidir.
3-) KAPLUMBAĞALARDA SIK RASTLANILAN HASTALIKLAR
Apse:
Kaplumbağalarda sıklıkla deri altı apselere rastlanır.
Nedeni : Yaralanmalar, yabancı cisim batması v.b.
Tedavisi : Lokal olarak açılır, apse tedavisi uygulanır.
Hipervitaminoz A:
Vitamin fazlalığına bağlı olarak deride yer yer dökülmeler meydana gelir. Mantarlarla karışabilir.
Nedeni : A Vitamini fazlalığı
Tedavisi : Vitamini kesmek ve lokal yara tedavisi
Ağızda ve Dilde Stomatis:
Çeşitli etkenlerin sebep olduğu ağız içerisinde meydana gelen yangı ve daha sonra oluşan gangren.
Nedeni : Çeşitli mikroorganizmalar
Tedavisi : Yok
Orta Kulak İltihabı:
Kaplumbağalarda kulak kepçesi yoktur. Kulak bir delik şeklindedir. İltihaplanan orta kulak dışarıya doğru delikten bir balon gibi çıkar.
Nedeni : Mikroorganizmalar
Tedavisi : Yok