Kedilerin Sivilcesi Olur mu?
Akne de bir anlamda büyük bir sivilce olarak yorumlanabilir. Ama sivilce kadar basit bir rahatsızlık olmayıp cilte ciddi tahribatlar bırakan ve enfeksiyonlara kapı aralayan dermatolojik bir rahatsızlıktır. “Akne “ sadece biz insanoğlunda değil kedilerde de sıkça görülür. İyi bir bakım ile kolaylıkla atlatılabilir bir rahatsızlıktır. Ama sıkça tekrarlıyor ya da tedaviye rağmen iyileşmiyorsa, akneli bölgeden alınan parçacığın biyopsiye tabi tutulması faydalı olur.
Akne, kedinin cildinde enfeksiyon kapması ya da diğer sebeplerle oluşan içi irin dolu küçük keseciklerdir. Ağrı yapması, cildi germesi ve en önemlisi enfeksiyon kaynağı olması sebebi ile kedi için oldukça rahatsızlık vericidir. Ayrıca ateş de yapar. Özellikle akneli bölgenin bedenin geneline göre daha sıcak olduğu el muayenesiyle de anlaşılabilir. İlerlemiş ya da büyük akne durumlarında iştah kaybı görülmesi muhtemeldir. Özellikle yüz ya da baş bölgelerindeki akneler çenenin yeme eylemi sırasındaki hareketleri ile daha çok ağrı yapacağı için kedinizi yemekten alı koyar.
Kedilerde aknenin ortaya çıkma sebepleri kısaca şöyle özetlenebilir :
1) Malassezia Enfeksiyonu (akne çene bölgesinde görülür)
2) Uyuz
3) Cilt altına yerleşmiş derin bakteriyel enfeksiyonlar (staph bakterisi ya da pasteurella bakterisi)
4) Halkalı kurtlar (dermatophytosis)
5) Bağışıklı sistemi ile alakalı rahatsızlıklar
Akne nasıl tedavi edilir?
Akne tedavisinde antibiyotikli ilaçlar, vitamin, cilt pomadları ve cilt temizleyicileri kullanılmaktadır. Kullanılacak ilaçlar ve pomad konusunda veteriner hekiminize danışmalısınız. Antibiyotik kullanımı genellikle iki-üç hafta süre ile tavsiye edilmektedir. Diğer taraftan şişliğin ağrısını azaltmak ve etrafını temiz tutmak için cilt temizleyicileri ve pomadlar uygulanmaktadır. Gün içinde üç-dört kez akne bölgesinin temizlenmesi ve pomad sürülmesi önemlidir. Şişlik tedavi sonucu kendiliğinden inebileceği gibi derinin incelmesi ile patlayabilir. Böylesi bir durumla ilk kez karşılaşıyorsanız endişelenmeyin. Oldukça kötü bir görünüm olmasına karşın, akne bölgesindeki irinin akması kedinizi rahatlatacaktır. Önemli olan artık açık yara haline dönüşen bu bölgenin temiz tutulabilmesi ve antibiyotikli kremlerle hızla iyileşmesinin sağlanmasıdır.
Akne bölgesini temizlerken kullandığınız her malzemenin steril olmasına dikkat etmelisiniz. Yaranın çevresini ya da üzerini temizlerken fazla bastırmamaya özen gösterin. Ayrıca akneli bölgeyi gereğinden fazla temizlerseniz bu kez de kedinizin cildini tahriş edebilirsiniz.
Akne iyi bir bakım ile tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ama özen ve bakım çok önemlidir. Bakımın eksik ya da yetersiz yapılması halinde akne kronikleşebilir ve enfeksiyonlu diğer rahatsızlıklara yol açabilir.