Veteriner Cerrahide bir hastalığı iyileştirmeye yönelik olmayıp, sadece hayvana güzellik kazandırmak amacıyla yapılan birkaç operasyondan birisidir. Bazı ülkelerde bu operasyon yasaklanmıştır.Gösteri köpeği yapılacak hayvanda kulak kesimi düşünüldüğünde, ülkelerin jüri standartlarının farklı olabileceği akıldan çıkarılmamalıdır. Ayrıca bu operasyonun profesyonel bir hekime yaptırılması daha iyi olur.
Bu operasyonu yapacak hekimin de kendine göre kıstaslar belirlemesi ve hayvan sahibinin yanlış yönlendirilmelerine itibar etmemesi gerekir. Genel olarak kulak uzunluğunun 1/3’ü kesim mesafesi olarak kabul edilir.
Estetik kulak operasyonu 7 yaş ve daha yukarı köpeklerde uygulanabilir. Ancak 2 – 3 ay arasında yapılan operasyonların başarı olasılığı sonraki yaşlardan çok daha yüksektir. Ancak hayvanın büyüklüğü standartların dışındaysa kulağın uzunluğuna bekim karar verir. Yine erkeklerin kulakları dişilerden daha uzun kesilmelidir.
Örneğin; kendisi çok iri ancak çok ince kulaklı bir Boxer’ın durumunu düşünün.Amerikan Pit Bul gibi köpek ırklarında kulak olabildiğince küçük kesilmelidir.
Kulağın şekli çok önemlidir. Hayvanın kemik, yapısı ve dişilik vasfı gözönünde bulundurulmalıdır. Erkeklerin kulakları, dişilere oranla daha kalın yapıda olabilir.Kulak kesimi yapılacak köpeğin sağlıklı olması ve mümkünse aşılarının tamamlanması gerekir. Kulak kesimi uygulanacak yavru hayvanlarda pentobarbital gibi güç atılabilecek anestetik ilaçlar kullanılmamalıdır. Ayrıca doz hesaplamaları dikkatli yapılmalı ve hayvanın solunumu operasyon boyunca kontrol altında tutulmalıdır.Yavru köpekler açlık ve özellikle susuzluğa çok dayanıklı olmadıklarından, anestezi öncesi 12 saat açlık ve 2 saatlik susuzluk yeterlidir.
Kulak operasyonu steril koşullarda yapılmalı, kesimden önce eşit olarak kesebilmek amacıyla kesim batlarının alt ve üst kısımlarına birer iğne batırılmak ya da makasla çentik atılmalıdır. Özel kulak kesme pensleriyle kesilecek sınırlan belirlenen ve kanaması kontrol edilen kulak, bir bisturiyle kesilir. Bu amaçla koter kullanımı, kesim haltında geniş nekroz oluşturması nedeniyle tercih edilmemektedir. Kanamalar penslerle kontrol altına alındıktan sonra kulağın şekli gözden geçirilir. Kulak memesi de alınmış olmalıdır. Operasyon yarası emilmeyen iplikle kıkırdak içte kalacak şekilde dikildikten sonra, kulaklar kafa üzerinde bandaja alınır. Bu bandajın doğru yapılması önemlidir. Kulak çevresi ve iç kısmı gazlı bez ve pamukla desteklenerek kulağa uygun şekil verilir. Bandaj 1 gün sonra yenilenir ve toplam 7 gün kulak bandajda tutulur. 7. gün bandaj açılır ve dikişler alınır. Ameliyat sonrası hayvan tümüyle kendine gelinceye kadar (en az 12 saat) hayvana yemek ve su verilmez. Birkaç gün antibiyotik uygulanması, muhtemel enfeksiyonları önleyecektir. Operasyon yaraları tümüyle iyileştikten sonra kulak dik durmuyorsa tekrar bandaj uygulanır. Yine olmazsa düzeltme operasyonu yapılabilir.
Kangal ırkı gibi çoban köpeklerinde kesim şekli değişiktir. Kulak en dip kısımdan kesilir. Bunlarda hem estetik hem de koruma amaçlı kulak kesimi yapılmaktadır.Kulak kepçesi kesilmiş çoban köpeği daha iyi işitebilir ve kurtlar ile mücadelesinde kulakları hedef olmayacağından kavgada avantaj sağlayabilir. Kulağın ameliyatı ve sonraki bakımı farklılık göstermemektedir.