Sözü edilen durumlar genellikle veteriner hekim müdahalesi gerektirir. Aşağıdaki hareket noktaları, veteriner hekim yardımı gelene kadar, evcil hayvanınızın durumunu dengede tutmaya yardımcı olmak için planlanmıştır.
Köpeğinizin ihtiyacı olan herşeyi sağlasanız bile-düzenli tüy ve deri bakımı, veteriner kontrolleri, uygun beslenme, bol bol sevgi ve ilgi yine de kazalar gerçekleşebilir. Önemli olan bu gibi durumlarda köpeğinizin hayatını kurtarmak için yapılacak uygulamalara hazırlıklı olmanızdır.
Yaşamsal Bulguların Kontrolü
Hayvanlar için rektal termometre kullanın. İnsanlar için üretilmiş yeni dijital termometreler en iyi seçimlerdir. Kalp atışı, köpeğin göğüs bölgesine elinizi yerleştirerek kontrol edilebilir.
Solunum, göğüs bölgesi gözlemlenerek ya da nemli parmağınız burun deliklerinin önüne tutularak kontrol edilebilir. Her iki ölçümü de 15 saniye boyunca yapıp, sonucu 4 ile çarparak dakikada elde edilen sayıyı bulun. Köpeğinizin sakin olduğundan emin olun. Dinlenme vaziyeti normal ölçüm sonuçlarını kesinleştirir.
Kontrol Altına Alma ve Nakletme
Köpeğin ısırmayacağını veya tırmalamayacağını düşünmeyin. Yaralanmış bir köpeği kucaklayarak taşımayı denemeyin. Yüzünüzü onun kafasına yaklaştırmayın. Eğer gerekliye, gazlı bezle veya yumuşak havlu şeritler ile ağzını bağlayın. Küçük köpekleri havluya sarabilirsiniz.
Herhangi bir incelemeyi yavaşça ve özenli bir şekilde yapın. Eğer köpek aşırı tepki verirse, incelemeyi durdurun. Taralı ve iri bir köpeği kaldırmaya ya da sürüklemeye çalışmayın. Tahta parçasından, eski bir battaniyeden ya da çocuk kızağından sedye yapmaya çalışın.
Nakil öncesi yaralanan bölgeyi sabitlemeye çalışın. Rulo yapılmış dergi veya gazete, doğaçlama atel olarak kullanılabilir. Eğer mümkünse, rulo yapılmış pamuk ve gazlı bez ile bacakları ve ateli bol bol doldurun ya da yastıklar, bir parça battaniye ve havlular kullanın. Yaralı alanın ve aşağı bölgelerinde eklemlerinde eklemlerin atel ile sabitlendiğinden emin olun.
Yavru Köpek İlk Yardım Seti Malzemeleri
Alkol, temel dezenfektanlar, antibiyotikli krem, antiseptik solüsyon, bandaj malzemeleri, gazlı bez, tamponlar ve sargı bezleri, rulo pamuk ve kendinden yapışkanlı destekli sargılar, pamuk topları, ek battaniye, oksijenli su, rektal termometre, nakas, havlular ve cımbız.
ACİL HAREKET PLANLARI
Arı ya da Eşekarısı Sokması
Sokulan bölgeyi sirke, limon suyu veya sodyum bikarbonat ile etkisiz hale getirin. Kalamin losyonu veya antihistaminik krem uygulayın. Köpeği, şiddteli şişme vakaları ya da solunum güçlüğü durumlarında acilen veteriner kliniğe götürün.
Boğulma
Dili yavaşça öne doğru çekerek ağız içi ve boğazı kontrol edin. Eğer yabancı bir cisim fark ederseniz, ağzı açarak elinizle veya cımbız-pens yardımıyla csimi uzaklaştırın. Yabancı cismi köpeğin boğaz bölgesine doğru itmemeye dikkat edin.
Olası sonuçlar: Yabancı cisim (iğne, kemik, gıdai, bitki parçaları) boğaza, yemek borusuna veya dişlere takılır, alerjik reaksiyon gelişebilir.
Isı Çarpması
Hemen köpeğe ılık su ile duş aldırın. Bilinci yerinde olsa bile, onu suda iken yalnız bırakmayın. Rektal ısıyı mutlaka takip edin. Ateşi 39,5 dereceye geldiğinde köpeğinizi kurulayın. Veteriner kliniğe götürün ve ateşi takip etmeye devam edin. Köpeğinizin aşırı soğumasına izin vermeyin.
Kanama
Atardamarlardan kaynaklanan kanamalar acilen veteriner hekim müdahalesi gerektirir. Atardamardan gelen kan, parlak kırmızı renktedir, fışkırma şeklinde akar ve durdurulması oldukça zordur. Yaranın üstü, temiz bir bez veya steril gazlı bezle kapatılarak en az 5 ile 7 dakika kanamanın durması için üzerine bastırılır.
Topallama
Etkilenen bölgeyi ağrı, ısı, yaralanma ve şişme açılarından inceleyin. Eğer kırıktan şüpheleniyorsanız, nakil için ön ve arka ayakları yavaşça sabitleyin. (Bkz. kontrol altına alma ve bekletme) Herhangi bir yara varsa üstünü temiz bir bezle ile kapatın. (Bkz. kanama)
Bilinç Kaybı
Boğulma vakalarında, ciğerlerdeki suyu boşaltın. Köpeğin arka ayaklarını başının üzerine doğru kaldırın ve sıvının dışarı akışı durana kadar göğüse nazikçe baskı yapın. Elektirik çarpması vakalarında, elektirik kaynağı ile hayvanınızın teması kesilene kadar ona dokunmayın. Hava yolu tıkanmalarında ise tıkanmaya sebep olan obje yavaşça uzaklaştırılmalıdır. (Bkz. boğulma)