Siamese

Genişten incelerek inen takoz biçimli kafası, orta boyda olup beden ölçülerine uyumludur. Burundan başlayarak kulaklara doğru tam bir üçgen oluşturur. Bıyık bölgesi fazla çıkıntılı değildir ama erkek kedilerin çeneleri daha belirgindir. Boynu zariftir. Ağız kısmı narin, uzun ve üçgendir. Sivri uçlu kulakları altta geniştir ve birbirlerinden ayrıktır. Doğulu badem biçimli gözleri burnuna doğru daha da çekikleşir. İki gözünün arasındaki mesafe bir gözün büyüklüğünden daha uzun olmamalıdır. İnce kemikli orta boy gövdesi sıkı kaslıdır. Vücut hatlarında hep kalından inceye doğru akış vardır. Omuzları ve kalçaları göğüs kafesiyle aynı kalınlıktadır. Bacakları incedir ve arka ayakları önlerden daha uzundur. Küçük ve oval patileri zariftir. Uzun ve ince kuyruğu ucuna doğru daha da incelir. Bedenine doğru yatık duran tüyleri ince, parlak ve kısadır.

 

Karakteri

Renkleriyle beraber Siyam kedilerinin kişiliklerinin de değiştiği inancı oldukça yaygındır. Örneğin fok lekelinin daha dışa dönük, mavi lekelinin daha şefkatli, çikolata lekelinin ise daha neşeli ve oyuncu olması gibi.
Tüm Siyam kedileri zeki ve dikkatlidir.

Renkleri

Lekeli siyamlarda Amerika’da dört renk tanınır. İngilizler ise buna ilave olarak sekiz rengi daha kabul ederler. İngiltere’de tanınan sekiz renk Amerika’da “renkli lekeli kısa tüylü” ırk olarak kabul edildiğinden, tek renkli bazı Siyam türlerine de “Oriental Shorthair” denir.
Amerika’da tanınan Siyam kedisinin dört rengi şunlardır; Lekeli fok kahverengisi (açık kahverenginden krem rengine doğru gölgeli tonlar ile koyu fok rengi), çikolata lekeli (fildişi ile sütlü çikolata), mavi lekeli (mavimsi beyaz ile koyu mavi), leylak lekeli (kar beyazı ile pembemsi buz grisi).
İngitere’de tanınan diğer renkler ise lekeli tekir, kızıl lekeli ve krem lekelidir. Tüm renklerdeki kedilerin gözleri daima canlı mavidir.
Tüy Bakımı

Mevsiminde bolca tüy dökme eğilimleri olduğundan her gün ölü tüyleri temizlemek için fırçalanmaları gerekir.

Kökeni

Soylu ruhlarıyla bu kediler eski Siyam’da (Thailand) yıllarca saray mensuplarının ve kutsal tapınakların bekçiliğini yaptılar. Asla yabancı ellere teslim edilmeyen, sevilen ve sayılan bu kedilerin ilk İngitere’ye geçişi Siyam kralı tarafından 1880′ lerin başında İngiltere başkonsolosu Owen Gould’a hediye edilmesiyle oldu. Amerika’ya giden ilk Siyam da benzer bir şekilde konsolos David Stickles vasıtasıyla Siyam kralının first lady Mrs. Rutherford B. Hayes’e hediye göndermesiyle 1878 de gerçekleşmiştir. Dayanılmaz çekicilikleriyle Siyam kedileri kedi sevenleri kendilerine hayran bırakmışlardır. Değişik renkler elde etmek için yetiştiricilerin yaptığı çalışmalar sonucunda bazı Siyam kökenli yan ırklar ortaya çıkmıştır. Bunlardan bazıları Colorpoint Shorthair, Javanese ve Ocicat’tir.